Armmuskler, Mand, Close-up
© Colourbox

Spis deg til større muskler

Etter hard trening skriker kroppen etter protein til de slitne musklene. Her er 9 enkle alternativer som øker proteintilskuddet ditt.

18. mai 2010 av Martin Kreutzer

Hard trening betyr at musklene får mye juling. Det høres umiddelbart ikke bra ut, men det er klart hensiktsmessig, siden ødeleggelsene sender meldinger til kroppen om at den må se å vokse seg sterkere.

For at det skal kunne skje, må du først og fremst sørge for å sende friske byggematerialer ut i blodet umiddelbart etter trening. Det skjer hovedsakelig i form av proteiner fra maten. Får du ikke dekket proteinbehovet etter trening via maten, velger kroppen en langt mer destruktiv måte å finne byggematerialer på. Den kannibaliserer nemlig på andre, friske og store muskler.

Forklaringen er at det er den eneste måten kroppen kan kompensere for proteinmangel på, siden du verken har proteinlagre eller evnen til å danne proteiner av fett, karbohydrater eller andre næringsstoffer. Resultatet er altså at muskelutviklingen går helt i stå hvis du ikke får tilstrekkelig med proteiner.

Litt forenklet kan man si at du må spise digre biffer for å få store muskler, og det gjelder ikke bare for styrketrening. Ny forskning viser at man også trenger mye proteiner ved kondisjonstrening. I perioder med hard kondisjonstrening, for eksempel intervalltrening og tempoløping, trenger man 1,3-1,5 gram protein per kilo kroppsvekt.

Ved tung styrketrening er tallene 1,7-2 gram. Det vil si at en løper på 75 kilo har behov for cirka 100-115 gram protein om dagen, mens en kroppsbygger på 85 kilo må ha 145-170 gram. Og det er ikke likegyldig hvor proteinene kommer fra. Alle passer nemlig ikke til kroppen din.

Vil du være på den sikre siden, så sats på animalske kilder. De har noenlunde samme fordeling av aminosyrer som det kroppen bygger nytt vev av.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: