Store muskler uten kjøtt

Få kontroll på planterikets beste proteinkilder.

14. februar 2019 av Jesper U. Larsen

Det er populært å kutte ned på kjøttet. Velger du primært å spise plantebasert, kan det imidlertid være en utfordring å få i seg nok protein - spesielt hvis du driver med styrketrening.  

En mann på 80 kilo som driver med styrketrening kan ha behov for opptil 160 gram protein om dagen, og det krever litt planlegging når du ikke har røde biffer og kyllingbryst som hovedleverandører. 

Heldigvis vrimler planteriket av gode proteinkilder, som samtidig gir deg mange andre sunne stoffer. 

#5 Brokkoli

Kål er supersunt, og brokkoli er en fin kilde til protein, på linje med andre kåltyper som rosenkål og grønnkål. Innholdet ligger over 5 gram pr. 100 g, og kaloriinnholdet er så lavt at du trygt kan fylle tallerkenen. 

#4 Erter

Erter gir deg 6 g protein pr. 100 g, og er i tillegg kilde til langsomme karbohydrater, fiber og masse antioksidanter. 

#3 Quinoa

De søramerikanske frøene gir nesten 14 g protein pr. 100 gram, noe som er omtrent 50 prosent mer enn i brun ris. Quinoa er også en god kilde til fiber, omega-3-fettsyrer og et vell av vitaminer og mineraler. 

#2 Peanøtter

Selv om de primært regnes for å være fettkilder, så er nøtter faktisk også supre proteinkilder. Peanøtter er en toppscorer med 26,5 g protein pr. 100 g. 

#1 Tørkede linser

Det er like mye protein i tørkede linser som det er i tunfisk eller kyllingbryst, rundt 28 g pr. 100 g. en desiliter av belgfrukten i salaten eller suppa pisker ikke ikke bare opp proteininnholdet, men tilfører også masse fiber og langsomme karbohydrater. Brune og hvite bønner er i samme liga. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: