Mand med store muskler, løfter vægt, en mand, fitnesscenter, close up

Ti gode jernkilder

Menn som trener, må få i seg nok jern. Men det er heldigvis enkelt å øke jerninntaket.

12. mai 2010 av Martin Kreutzer

Jernmangel kan føre til dårlig form og en permanent tretthetstilstand.

Derfor øker jernbehovet

Jern er en viktig del av blodet. Når du trener, øker kroppen mengden av blod med mellom en halv og en hel liter. Årsaken er at kroppen både har behov for mer væske og flere røde blodlegemer, som kan frakte oksygenet rundt i kroppen.

  • Du produserer mer blod Jern er en vigtig del af vores blod. Når du træner, øger kroppen mængden af blod med en halv til en hel liter. Det skyldes, at kroppen både har brug for mere væske og flere røde blodlegemer, der kan transportere ilt rundt i kroppen.

  • Røde blodlegemer ødelegges Under løping, hopp og sprang foregår det en pulverisering av røde blodlegemer i fotsålene hver gang føttene treffer bakken. Ødeleggelsen er neppe særlig omfattende, men får du ikke hele tiden nye forsyninger av jern, kan det likevel være med på å skape jernmangel. Det går i så fall ikke bare utover treningen; også livet ellers påvirkes. Fenomenet er imidlertid omstridt og anerkjennes ikke av alle eksperter.

Så mye jern trenger du Hvis du er lite aktiv, trenger du 1 milligram jern om dagen; 2–3 mg hvis du trener og er fysisk aktiv. Men det er ikke nok å bare se på hvor mange milligram jern det er i en matvare. Du må også sjekke hvor lett kroppen har for å ta opp jernet fra det aktuelle produktet. Derfor har vi gitt de beste jernkildene en ”jernkarakter” som angir hvor god kroppen er til å ta opp jernet. Vær nøye med å spise tilstrekkelig mye mat med høy jernkarakter.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: