Vann eller energidrikk?

Når er det best å drikke vann under trening? Og når bør jeg sørge for å få i meg sukker og salter?

Behovet for væske, energi og salter er individuelt og blant annet avhengig av hvor stor du er, hvor hardt og ved hvilken temperatur du trener. Likevel kan vi godt gi noen grove tommelfingerregler som det er verdt å følge.

En annen viktig regel sier at du skal starte væskeinntaket tidlig. Har du planlagt å holde deg i gang i mer enn én time, skal du ikke vente i en time før du begynner å drikke. Drikk jevnlig under treningen, og venn deg til å drikke 2–3 ganger i timen. Du skal ikke drikke mer enn mellom 0,2 og 0,25 liter om gangen, slik at du unngår å ha en masse væske liggende og skvulpe i magen.

Drikk også rikelig under utendørs trening om vinteren. Du svetter nemlig en hel del når du har på deg mye klær, selv ved lave temperaturer.

Vann Vann er det første du får behov for. Etter cirka en times trening begynner prestasjonsevnen å synke på grunn av væskemangel, tidligere på en varm sommerdag.

Sukker Behovet for karbohydrater oppstår gjerne etter 75–90 minutter. Hvis du vet at treningsturen blir lengre enn det, bør du begynne å få i deg energidrikk med 6–8 prosent karbohydrater tidlig i økten.

Salt Først etter 1½ til 2 timers trening begynner kroppen å slippe opp for salter. Velg energidrikk tilsatt elektrolytter, som fås i mange sportsbutikker, eller ha en knivsodd salt i en vanlig energidrikk. På en varm sommerdag kan behovet for salt oppstå allerede etter én times hard trening.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: