Matvarekilder til sunt fett
© iStock

10 grunner: Derfor må vi ha fett

Etterdønningene av 90-tallets store fetthysteri romsterer fortsatt, selv om forskerne for lengst har erkjent at kroppene våre trenger fett. Vi gir det 10 gode grunner til å spise fett.

8. mai 2019 av Martin Kreutzer

10 grunner til at vi trenger fett

1. Bygger nye hjerneceller. 

Fett er like viktig for hjernen som proteiner er for musklene. Mange hjerneceller dør i løpet av dagen, men forskerne har oppdaget at de faktisk fornyer seg. Derfor er det 

2. Trekker ut vitaminene.

Fett øker opptaket av vitaminer og mikroskopiske plantestoffer. A- og D-vitamin er fettløselige, og for at kroppen skal klare å nyttiggjøre seg dem, må det også være fett i måltidet. 

3. Gjør deg bedre mett.

Får kroppen nok essensielle fettsyrer, vil du bli fortere mett av det du spiser. Fett bremser også opptaket av karbohyd­ratene i måltidet, slik at blodsukkeret holder seg stabilt. 

4. Gir penere hud.

Sunt fett øker fuktighetsopp­taket i hudcellene og holder vannet inne i cellene, slik at huden ikke tørker ut. Samtidig sørger fettet for at det er god næringstilførsel, og at avfall transporeres ut av cellene.

5. Øker immunforsvaret. 

Spesielt omega-3 og enumettet fett er gunstig, slik at immunforsvaret lettere kan bekjempe betennelsestilstander. Det kan både beskytte mot livsstilssykdommer og lege belastningsskader.

(Artikkelen fortsetter under abonnementstilbudet)

6. Gir bedre smak.

Generelt sørger fettet for å gi en rundere og bedre smaksopp­levelse. Smaken fordeler seg i ganen når det er fett i maten, og det er grunnen til at en liten fløteskvett gjør underverker for sausen.

7. Gir kraft til å trene.

Fettet i musklene er ypperlig drivstoff på lange trenings­turer og i konkurranser. Undersøkelser viser faktisk at toppidrettsutøvere har mer fett i musklene enn vanlige mosjonister.

8. Hjelper kolesterolet.

Kolesterolet i blodet sirkulerer rundt sammen med fett, som holder det flytende. Kolesterol er både en viktig ingrediens for å bygge opp hormoner, og det inngår i cellemembranens struktur.

9. Motvirker underernæring.

For personer med dårlig appetitt er fettet genialt fordi det har dobbelt så mange kalorier per gram som karbohydrater og proteiner. Litt smør eller olje gir mange ekstrakalorier i måltidet.

10. Skaper en kalorireserve.

Kroppsfettet er den viktigste energikilden i perioder med liten næringstilførsel. Det er sjelden et problem i vestlige land, men andre steder i verden er denne kalorireserven nødvendig for å overleve. 

Les også

Hva vil du oppnå med treningen det neste året?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: