Mann drikker energidrikk før et løp
© iStock

10 slankemyter som ikke stemmer

Vi har samlet de 10 mest utbredte ernæringsrådene du ikke bør følge.

7. mars 2019 av Martin Kreutzer

Karbohydrater før et løp gir ekstra energi, en smoothie etterpå hjelper på restitusjonen. Treningsverdenen er full av velmenende og velkjente kostholdsråd som skal hjelpe deg til å bli sunnere, slankere og prestere bedre. De er ikke fullstendig feil, men de er ikke helt riktige heller. Vi har funnet de 10 mest utbredte ernæringsrådene som trenger en utdypning og en nyansering. Les dem før du putter noe i munnen – det kan ha avgjørende betydning for resultatene dine.

1. Du skal ikke spise mindre når du trener hardt

 • Hvorfor ikke? Det er fristende å prøve å ta av et par kilo når sommerens hovedmål nærmer seg i form av for eksempel et maraton-løp eller en lang sykkeltur, der overvekt absolutt er en ulempe. Men ikke gjør det, for restitusjonen lider hvis du er i kaloriunderskudd. For det første får du færre næringsstoffer når du spiser mindre, og for det andre hemmer det rett og slett kroppens produksjon av restitusjonsfremmende vekst-hormoner når du er i kalori-underskudd.
 • Hva bør jeg gjøre i stedet? Sørg for å være i matchvekt før den siste harde treningsfasen. Hard trening utfordrer både immunforsvaret og restitusjonen, og derfor er det viktig å hjelpe begge deler med masse sunn mat. Som en tommelfingerregel bør et eventuelt vekttap være i mål seks uker før hovedmålet for sesongen. Så start i god tid.

2. Du skal ikke drikke bær-smoothie etter intervaller

 • Hvorfor ikke? Det er mange som tenker at en god smoothie full av antioksidantrike bær, som er bra for immunforsvaret, også setter i gang restitusjonen. Men faktisk er det det motsatte som skjer. I et forsøk der deltakerne fikk en smoo­thie umiddelbart etter trening, fant forskerne ut at det rett og slett hemmet restitusjonen. Årsaken er at plantestoffene bremser kroppens eget immunforsvar, så den blir dårligere til å sette i gang helingsmekanismene som er avgjørende for restitusjonen.
 • Hva bør jeg gjøre i stedet? Forebygg skadene ved å fylle på med styrkende plantestoffer før du skal trene. Kroppen tar opp stoffene og plasserer dem som en beskyttende barriere som gjør at kroppen blir mindre preget av treningen. Newzealandske forskere har blant annet påvist at en blåbærsmoothie før trening resulterte i færre betennelsesmarkører den påfølgende dagen, noe som er et klart tegn på den beskyttende effekten.

3. Du skal ikke unngå å spise nøtter

 • Hvorfor ikke? Det er riktig at nøtter innheolder like mye ka­lo­rie­r som sjokolade, men i motsetning til sjokoladen styrker fettet i nøttene immunforsvaret, slik at du reduserer risikoen for kretsløpssykdommer og overbelastningsskader. I enkelte forsøk har forskere dessuten funnet ut at personer som øker nøtteinntaket, blir slankere rundt midjen.
 • Hva bør jeg gjøre i stedet? Gjør plass i kaloriregnskapet til en håndfull nøtter hver dag. Erstatt for eksempel kaloririke havregryn med skyr, fruktbiter og 20–30 mandler. Erstatt kakestykker med eplebåter med peanøttsmør på. Og bytt ut godteriet på kvelden med pekannøtter. 

Artikkelen fortsetter under abonnementstilbudet 

4. Du skal ikke drikke energi-drikk på spinning

 • Hvorfor ikke? I tillegg til at kaloriene i energidrikken nesten utligner slankeeffekten av spinningen, forstyrrer de også fettforbrenningen i kroppen. Det konstante sukkerinntaket gjør at det er sukker som primært forbrennes, og dermed hindrer du utviklingen av utholdenheten, som er en av nøklene til å prestere i langdistansidretter.
 • Hva bør jeg gjøre i stedet? Drikk helt vanlig vann fra springen. Du har ikke behov for noe annet for å komme gjennom en time. Tar du dobbelttimer, eller vil du bare belønne deg selv, kan du putte en sukkerfri brusetablett med såkalte elektrolytter og litt smak i vannet. Det hjelper på væs­keopptaket og kan redusere risikoen for å få kramper.

5. Du skal ikke stappe i deg karbo før et 5 km-løp

 • Hvorfor ikke? De fleste løpere er bevisst på å fylle opp karbohydratlagrene før et løp. Strategien skal sikre at man har mest mulig krefter underveis. I korte konkurranser er det derimot en ulempe å fylle opp lagrene, for du har ikke behov for alt drivstoffet. Tvert imot gjør det deg tregere, fordi karbohydratene lagres sammen med vann i musklene og gjør dem tyngre. Du mister fort fire–fem sekunder per km hvis lagrene er stappfulle.
 • Hva bør jeg gjøre i stedet? Ha et vanlig sunt kosthold opp mot løpet. Det gjelder også det siste måltidet før, som helst bør avsluttes tre–fire timer før startskuddet går. Nettopp på korte distanser er intensiteten som regel så høy at fordøyelsen kobler helt ut, og det får halvfordøyd mat til å ligge og sjenere i tarmsystemet.

6. Du skal ikke drikke sjokomelk etter styrketrening

 • Hvorfor ikke? Sjokomelk eller annen proteinrik drikke etter trening er verdiløs – hvis du vel å merke har fått nok proteiner fra måltidene tidligere på dagen. I realiteten gir den deg bare tomme kalorier.
 • Hva bør jeg gjøre i stedet? Øk det generelle inntaket av proteiner de dagene du trener styrke, for eksempel ved å spise en desiliter ekstra skyr om morgenen og en halv kyllingfilet mer til lunsj, så behøver du ikke bekymre deg for å innta proteiner etter trening. Får du ikke økt inntaket gjennom dagen, kan du innta proteiner før, under eller etter treningen. Det er ingen forskjell.

7. Du skal ikke innta energidrikk en time før et løp

 • Hvorfor ikke? Uansett om det er en konkurranse eller en treningstime som venter, unngå å drikke en flaske energidrikk en time før du skal i aksjon. Sukkeret sender blodsukkeret i været. Det får kroppen til å utskille masse insulin, som så sender blodsukkeret ned i kjelleren og etterlater deg flat og tom for energi når du skal begynne å røre på deg.
 • Hva bør jeg gjøre i stedet? Lad opp til løpet ved å spise et lite måltid tre-fire timer i forveien. Merker du likevel at energien er på vei ned før konkurransen, så spis en banan et kvarter før. Tygg den grundig og drikk et glass vann, slik at bananen stabiliserer blodsukkeret ditt.

8. Du skal ikke droppe fettet for å gå ned i vekt

 • Hvorfor ikke? Mens du sitter og leser disse linjene, får du det meste av energien din fra fett. Derimot forbrenner du stort sett ingen karbohydrater så lenge du ikke trimmer. Derfor blir det trøbbel i maskineriet hvis du primært fyller på med brød, ris, pasta, poteter, frukt, kaker og lignende i løpet av en stillesittende arbeidsdag. Faktisk er det verre å få for mange kalorier fra karbohydrater enn fra fett.
 • Hva bør jeg gjøre i stedet? Ta et kritisk blikk på kostholdet ditt, og start med å fjerne de tomme kaloriene. Det inkluderer øl og vin, godteri og kaker, potetgull, brus og saft. Neste skritt er å justere stivelseskildene, inkludert kornblandinger, pasta og brød, og erstatte dem med grønnsaker. Først når det er på plass, bør du kikke på fettet.

9. Du skal ikke drikke iskaldt vann i varmen

 • Hvorfor ikke? Det er fristende å helle i seg et stort glass isvann når kroppen er overopphetet, men ikke gjør det. Det kalde vannet risikerer å skape et kuldesjokk i magesekken, som kan gi deg magetrøbbel. Samtidig forstyrrer det væskebalansen, fordi kroppen som reaksjon på kulda trekker sammen blodkarene og bremser fordøyelsen – alt sammen i et forsøk på å hindre den skadelige kulda i å nå helt inn i systemet.
 • Hva bør jeg gjøre i stedet? Hold deg velhydrert ved å drikke væske som ikke er altfor kald, og bruk heller isvann til å kjøle deg ned med utenpå kroppen. Her vil det virke nedkjølende. Ta et par svamper med på turen, som du dypper i vann og plasserer under capsen, ved brystet og i nakken. Undersøkelser viser at de kalde svampene hjelper kroppen med å lede overskuddsvarmen bort, så du ikke koker over så fort.

10. Du skal ikke spise mange mellom-måltider

 • Hvorfor ikke? Spiser du konstant gjennom dagen, sendes det hele tiden næringsstoffer inn i blodbanen. De gjør at kroppen aldri begynner å bruke noen av sine egne overskuddsstoffer, og konsekvensen er ikke bare at fettet blir sittende på sidebeina, men også at du misbruker muligheten for å få helsebonusen som ligger i å faste.
 • Hva bør jeg gjøre i stedet? Er blodsukkeret på bånn, gir det absolutt mening å ta et mellommåltid. Men ikke spis bare fordi du har hørt at man bør. Hvis du har muligheten, så legg inn 8–12 timer i løpet av dagen der du ikke spiser noe. Det har kroppen din godt av. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: