© Colourbox

12 hjertevennlige matvarer - 2

LINFRØOLJE[image:2375 size=112x150] Har mye: Omega-3-fettsyrer. Gunstig fordi: Linfrøolje inneholder store mengder av de gode fettsyrene som vi kjenner spesielt fra fet fisk. Utallige forsøk har vist at omega-3 er svært gunstig for kretsløpet. Allerede på 1950-tallet ble det gjort forskning som viste at blodet fløt lettere gjennom årene når kosten inneholdt mye omega-3-fett.

21. juni 2010

LINFRØOLJE

© Colourbox

Har mye: Omega-3-fettsyrer.

Gunstig fordi: Linfrøolje inneholder store mengder av de gode fettsyrene som vi kjenner spesielt fra fet fisk. Utallige forsøk har vist at omega-3 er svært gunstig for kretsløpet. Allerede på 1950-tallet ble det gjort forskning som viste at blodet fløt lettere gjennom årene når kosten inneholdt mye omega-3-fett.

Slik bruker du den best: Oljen har en nøytral smak som gjør den velegnet til smoothies. Du kan også blande den med eddik og få en delikat og god salatdressing.

Så mye trenger du: Du trenger ikke mer enn 2–3 teskjeer for å få et godt tilskudd til fettsyrebalansen.

Næringsinnhold: Energi: 884 kcal Protein: 0 gram Fett: 100 gram Karbo.: 0 gram Kostfiber: 0 gram

MØRK SJOKOLADE

Har mye: Mikroskopiske plantestoffer og magnesium.

Gunstig fordi: Du hadde kanskje ikke ventet å finne sjokolade på listen over mat som er bra for hjertet, men forskning viser faktisk at kakao, som er hovedingrediensen i en god mørk sjokolade, inneholder antioksidanter som beskytter mot hjertekarsykdommer. Du behøver heller ikke å være redd for fettet. Det inneholder riktig nok mye kalorier, men direkte skadelig er det ikke. Forsøk viser faktisk at stearinsyre, som det finnes mye av i sjokolade, kan forbedre kolesteroltallet. En ny undersøkelse viser også at visse stoffer i kakaoen gjør blodårene mer elastiske.

Slik bruker du den best: Sjokolade passer best til kveldskosen, gjerne sammen med en kopp te eller kaffe. Men du kan også bruke den noe mer raffinert, for eksempel finhakket over fruktsalat med litt cultura over.

Så mye trenger du: 1–2 biter med mørk sjokolade har du alltids plass til. Er du kaloribevisst, bør du allikevel begrense inntaket til cirka tyve gram om dagen.

Næringsinnhold: Energi: 536 kcal Protein: 5,7 gram Fett: 29,1 gram Karbo.: 63,3 gram Kostfiber: 0,9 gram

BULGUR

© Colourbox

Har mye: Kostfiber, E-vitamin og mikroskopiske plantestoffer.

Gunstig fordi: Mens kostfibrene metter og hindrer at noe av kolesterolet i maten tas opp av kroppen, er E-vitamin en kraftig antioksidant som forsterker immunforsvaret. Som om ikke det var nok, inneholder bulgur – som andre fullkornprodukter – mikroskopiske plantestoffer. På samme måte som med tilsvarende stoffer i frukt og grønt, hindrer disse at kolesterolet i blodet oksiderer, og dermed at det fester seg på innsiden av veggene i blodårene.

Slik bruker du den best: Bulgur og lignende kjerner som byggryn og spelt, er en god erstatning for ris, for eksempel i salater eller som tilbehør.

Så mye trenger du: En passe porsjon til et hovedmåltid, der bulguren erstatter poteter, ris eller pasta, vil være på 75–100 gram, vel å merke som rå vare.

Næringsinnhold: Energi: 359 kcal Protein: 10,8 gram Fett: 2,3 gram Karbo.: 76,7 gram Kostfiber: 7,7 gram

CULTURA

© Colourbox

Har mye: Melkesyrebakterier og kalsium.

Gunstig fordi: Cultura inneholder såkalte probiotiske bakterier som overlever turen ned i tarmen. Der kan de bosette seg og på den måten fortrenge skadelige bakteriekulturer. Undersøkelser viser at en sunn tarmflora er en viktig del av et sterkt immunforsvar, som blant annet hindrer at kolesterol fester seg i blodårene. Samtidig har cultura et høyt kalsiuminnhold, og kalsium binder en del av fettet i maten. Det gjør det lettere å holde vekten og hindrer at mettet fett i maten øker kolesterolproduksjonen i leveren.

Slik bruker du den best: Cultura smaker fantastisk til frokosten hvis du for eksempel heller den over finskåret frukt og har hakkede valnøtter på toppen.

Så mye trenger du: En porsjon på 2–3 desiliter daglig er alt som skal til.

Næringsinnhold: Energi: 53 kcal Protein: 5 gram Fett: 1,5 gram Karbo.: 3,5 gram Kostfiber: 0 gram

LØK

© Colourbox

Har mye: Gode mikroskopiske plantestoffer.

Gunstig fordi: Forskning har vist at stoffer i vanlig løk, eller bare ekstrakter av løk, har en meget gunstig virkning på blodet. Det finnes spesielle forbindelser av plantestoffer i løken som bidrar til å senke blodtrykket, redusere nivået av fettstoffer i blodet, motvirke dannelsen av blodpropper og senke blodsukkernivået.

Slik bruker du den best: Løk kan godt spises rå på pålegg eller i salat, men kan også brukes i alle tenkelige varmretter.

Så mye trenger du: Du bør prøve å finne plass til en løk om dagen. Det vil gi et godt tilskudd av hjertevennlige stoffer.

Næringsinnhold: Energi: 46 kcal Protein: 1,6 gram Fett: 0,3 gram Karbo.: 10 gram Kostfiber: 1,9 gram

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: