© Colourbox

12 hjertevennlige matvarer - 3

FULLKORNPASTA[image:2381 size=112x150] Har mye: Langsomme karbohydrater, E-vitamin og kostfiber. Gunstig fordi: Undersøkelser viser at fullkornhvete klistrer seg sammen på en måte som gjør at det tar tid å fordøye den. Den positive konsekvensen er at påvirkningen av blodsukkeret er ganske moderat. Fibrene gagner kolesterolnivået, mens E-vitamin fungerer som en kraftig antioksidant og hindrer at det oppstår skadelig oksidasjon i blodbanen.

21. juni 2010

FULLKORNPASTA

© Colourbox

Har mye: Langsomme karbohydrater, E-vitamin og kostfiber.

Gunstig fordi: Undersøkelser viser at fullkornhvete klistrer seg sammen på en måte som gjør at det tar tid å fordøye den. Den positive konsekvensen er at påvirkningen av blodsukkeret er ganske moderat. Fibrene gagner kolesterolnivået, mens E-vitamin fungerer som en kraftig antioksidant og hindrer at det oppstår skadelig oksidasjon i blodbanen.

Slik bruker du den best: Fullkornpastaen kokes og brukes på nøyaktig samme måte som vanlig pasta. Skal det være ekstra sunt, kan du se etter varianter som inneholder rug eller spelt.

Så mye trenger du: Selv om pastaen i seg selv er sunn, bør du begrense mengden. På en vanlig hverdag uten større treningsmengder, vil cirka 200 gram kokt pasta være akkurat passe.

Næringsinnhold: Energi: 356 kcal Protein: 13,1 gram Fett: 2,9 gram Karbo.: 73,3 gram Kostfiber: 9,6 gram

MAKRELL

Har mye: Omega-3-fettsyrer, D-vitamin og proteiner.

Gunstig fordi: Proteiner fra fisk er blant dem som metter aller best. Det betyr at for eksempel makrell er utmerket slankemat. Dessuten inneholder makrell store mengder D-vitamin – et fettløselig vitamin som blant annet styrker immunforsvaret. Makrell er en fet fisk og bidrar med solide mengder av hjertevennlige omega-3-fettsyrer, og det reduserer faren for hjerte-karsykdommer betydelig.

Slik bruker du den best: Makrell i tomat er den enkleste løsningen. Legg innholdet av boksen på grove brødskiver. Du kan også prøve små biter med røkt makrell i salat, eller for eksempel unne deg en skive nybakt rugbrød med røkt makrell og litt eggerøre.

Så mye trenger du: Du bør være sikret et godt tilskudd av sunne ”makrellstoffer” hvis du får i deg 40–50 gram om dagen.

Næringsinnhold: Energi: 289 kcal Protein: 18,1 gram Fett: 24,4 gram Karbo.: 0 gram Kostfiber: 0 gram

AVOKADO

© Colourbox

Har mye: Fiber, langsomme karbohydrater og sunne fettstoffer.

Gunstig fordi: Mens kostfibrene har en godt dokumentert evne til å hemme noe av kolesterolopptaket, fremmer de sunne fettsyrene i avokadoen på effektivt vis balansen mellom sunt og usunt kolesterol i blodet. Kombinasjonen av fett, fiber og et brukbart proteininnhold gjør dessuten at karbohydratene tas opp relativt langsomt og gir en moderat blodsukkerøkning.

Slik bruker du den best: Avokadoen kan spises som den er, men en sunn og god variant er en avokado-guacamole som du for eksempel kan bruke som dipp til grønnsakstaver.

Så mye trenger du: En halv avokado passer fint inn i et balansert kosthold.

Næringsinnhold: Energi: 183 kcal Protein: 1,9 gram Fett: 15,7 gram Karbo.: 11,7 gram Kostfiber: 5,2 gram

MANDLER

© Colourbox

Har mye: Magnesium, fett og fiber.

Gunstig fordi: De sunne fettstoffene og fibrene er vel og bra, men mandlenes virkelig gode trumfkort er det høye innholdet av magnesium. Mineralet utvider blodårene og er ifølge flere undersøkelser i stand til å hemme dannelsen av blodpropper i kransarteriene.

Slik bruker du dem best: Mandler er perfekt som snacks, enten du trenger noe å knaske på i løpet av ettermiddagen eller vil ha noe å kose deg med foran fjernsynet senere på kvelden.

Så mye trenger du: En håndfull mandler et par ganger om dagen er ganske fornuftig. I de fleste undersøkelser er faktisk inntaket så høyt som 50 gram om dagen, men skal du spise så mye, bør du kutte ned litt på det øvrige kaloriinntaket.

Næringsinnhold: Energi: 529 kcal Protein: 20,5 gram Fett: 39,1 gram Karbo.: 29,5 gram Kostfiber: 9,2 gram

Tilbud til deg: Genial treningstrøye fra Craft

Myk, lett og elastisk. Craft har laget en skikkelig fet treningstrøye som sitter tett inntil kroppen og følger alle bevegelsene dine. Og den kan bli din for BARE 99,50 kr. Trøya fås både til menn og kvinner, og den kan brukes til stort sett alt - enten det er en gåtur i skogen, trening på senteret eller en løpetur. På kalde dager er den perfekt som et lunt mellomlag under en jakke, mens den på litt varmere dager fungerer fint som ytterste lag. Trøya er designet med et hull ved håndleddet, som du kan stikke tommelfingeren i. Dermed kan du trekke ermet nedover hånda og holde hendene varme på kjølige dager. Akkurat nå får du trøya sammen med tre numre av Aktiv Trening for BARE 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto. I alt 149 kr.) Her kan du lese mye mer om det fantastiske tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: