Laks spiller en avgjørende rolle i jakten på en skarpere hjerne. 

4 gode matvarer som gjør deg smart

Intelligens er i høy grad medfødt, men faktisk kan du øke hjernekapasiteten med et par prosent avhengig av hva du spiser. Vi har bedt Aktiv Trenings kostholdsekspert Martin Kreutzer om å peke ut 4 matvarer som gjør deg skarpere i topplokket.

11. juli 2019 av Lasse Lyhne

1. Fet fisk

Fet fisk er det desidert viktigste du kan fôre hjernen med. Omega-3-fettsyrene i fisken hjelper mange elementer av funksjonaliteten i hjernen. Fet fisk er blant annet laks, makrell, sild, ørret og kveite. Prøv å få i deg 75–100 gram fisk om dagen – for eksempel en liten boks makrell i tomat. Er du ikke glad i fisk, så ta tran eller omega-3-kapsler. Gå for 3–4 gram omega-3 om dagen.

2. Egg

Egg er proppet med B-vitaminer, og B-vitamin har vist seg å forbedre prestasjonene på en rekke kognitive tester. Det skal ganske mye B-vitamin til for å oppnå en effekt, så vurder et tilskudd eller spis en rik B-vitaminkilde i alle måltidene dine. I tillegg til egg finner du masse B-vitamin i ost, kylling og fullkornsprodukter.

3. Kål

Kål er spekket med sunne næringsstoffer, som blant annet C-vitamin, og C-vitamin har i et tysk forsøk vist seg å senke stressnivået hos personer som skal prestere mentalt. Også her ble det gitt ganske mye C-vitamin – 5–10 ganger så mye som minsteanbefalingene fra helsemyndighetene. Så vurder et tilskudd eller sørg for å supplere et stort kålinntak med for eksempel bær eller kiwi.

4. Mandler

Mandler, sesamfrø og andre nøtter er rike på magnesium, og det mineralet har vist seg å spille en viktig rolle i mental stresshåndtering. Mangler du magnesium, vil du raskere bygge opp stress i kroppen, viser forsøk.

Vil du ha mer inspirasjon til hvordan kostholdet kan gjøre deg sterkere, sunnere og smartere, så tegn abonnement på Norges beste magasin for aktive menn og kvinner her.

 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: