Hva er kostfiber?
Egentlig er det snakk om en undergruppe av karbohydrater, men fiber skiller seg vesentlig fra resten ved at den er mer eller mindre ufordøyelig. Derfor får du heller ikke mye energi ut av den. Men disse planterestene som bidrar til å gi frukt, grønnsaker, bær og korn struktur, utretter mye annet bra i kroppen.
Hvor mye kostfiber trenger jeg?
Forskere vurderer det slik at jo mer fiber du spiser, jo bedre. Den offisielle anbefalingen lyder på cirka 30–35 g om dagen, men i praksis får de fleste i seg en god del mindre. Det finnes mange forskjellige typer fiber, så det er lurt å prøve å få i seg flere ulike typer hver dag.
Hvorfor trenger jeg kostfiber?
Både Landsforeningen for hjerte- og lungesyke og Kreftforeningen er veldig begeistret for fiber, siden et høyt inntak reduserer risikoen for enkelte kreftformer og er bra for kolesterolet. Fiberen metter også godt, men det er først og fremst i tarmen den er så bra for helsa. Fiberen er god næring for de sunne tarmbakteriene, som formerer seg slik at du blir sunnere innenfra. Fiberen gir også bedre fordøyelse ved at den myker opp tarminnholdet og setter fart på tarmens bevegelser.
Cornflakes er godt, men er det lurt å spise det til frokost? Les mer her.
Når er det viktig med kostfiber?
Hvis du fordeler fiberen jevnt over dagens måltider, sikrer du at det hele tiden er fiber på vei gjennom tarmene. Det er bedre for både tarmfloraen og hvordan du føler deg enn å få en megadose i ett enkelt måltid.
Hvilke matvarer inneholder kostfiber?
Fiber må du få fra planteriket, for kjøtt, fisk, fjærkre og meieriprodukter inneholder ikke noe av det sunne stoffet. Både frukt, bær, grønnsaker, korn og nøtter er imidlertid gode kilder. Du kan for eksempel satse på dette:
Frukt og bær:
Tindved (6 g fiber per 100 g), avokado (5 g), bringebær (4,5 g), bjørnebær (4 g) og pærer (3 g).
Grønnsaker:
Tørkede bønner (18 g fiber per 100 g), brune linser (11 g), grønnkål (6 g), erter (6 g) og sellerirot (4 g).
Korn og lignende:
Quinoa (12 g fiber per 100 g), havregryn (10 g), fullkornpasta (9,5 g) og fullkornrugbrød (8 g).