Clean Eating - Alt om Clean Eating
Clean Eating

Clean Eating handler om å spise så friske og ubearbeidede matvarer som mulig. Idealet er å dyrke dine egne, økologiske grønnsaker. 

Clean Eating: De fem prinsippene

Clean Eating. Fenomenet har de siste årene vokst seg stort i USA og nå er det også på vei over Atlanteren. Men hva er clean eating, hvordan gjør du det hvis du vil hoppe på bølgen? Og er virkelig clean eating den snarveien til et sunnere liv som mange påstår?

19. februar 2019 av Lasse Lyhne

Clean Eating. Etter noen minutter på Instagram eller Faceboook, er det uunngåelig å støte på tusenvis av lekre, superstylede bilder under hashtaggen #cleaneating. Begrepet assosieres med sunn livsstil, slanke midjer, sunn hud, mentalt overskudd og mange fargerike, velanrettede grønnsaksretter. 

Helt grunnleggende så hanlder clean eating om en kortere vei fra jord til bord. Det vi si ferske, ubearbeidede råvarer uten tilsetningsstoffer. vil du spise rent (eller clean), så skal de være masse ferske grønnsaker og frisk frukt på bordet, mens ting som hurtigmat og ferdigretter er fy-fy. 

Prinsippet bak clean eating er gammelt, og stammer fra 60-tallets hippiebevegelse, der clean eating var en reaksjon på den stadig mer avanserte matvareindustrien som dukket opp på den tiden. 

Den gangen handlet det ikke så mye om helse, men om moral og bærekraft og om å unngå alle de nye tilsetningsstoffene og industrialiserte produksjonsmetodene som ifølge datidens clean eaters var uanstendige overfor jorden og de dyrene som lever på den. 

De siste årene har clean eating blitt tatt opp igjen av diverse helseguruer, og blitt kalt snarveien til et sunnere liv. Det er fortsatt snakk om prinsipper du skal spise etter, og ikke en ferdig lagd diett. 

>> Få masse treningstips, motivasjon, konkurranser, oppskrifter og forslag til øvelser rett i innboksen. Klikk her for å få vårt populære nyhetsbrev. <<

Fem clean eating-prinsipper

Clean eating kan kokes ned til fem prinsipper. Disse prinsippene kan imidlertid tolkes veldig forskjellig, og mens den generelle tolkningen gir mening og er overkommelig for de fleste, så er den mest rigide veldig radikal og krever markante livsstilsendringer. 


Clean eatings 1. prinsipp: Unngå bearbeidede matvarer

Så snart du varmer eller finfordeler maten, så er den i prinsippet bearbeidet. Derfor er den helt korrekte tolkningen av clean eating et vegansk, raw food-kosthold som primært består av frukt og grønt. 

Den generelle oppfatningen av clean eatings første og viktigste prinsipp, betyr at du skal spise så fersk mat som mulig og så tett på råvaren som mulig. Ut med alle former for ferdigretter, hurtigmat og så videre. 

Så langt det er mulig, skal du lage sauser, dressinger og pestoer fra bunnen av, og sende et kritisk blikk til matbutikkenes varer. Spør deg selv om du kunne lagd maten bedre selv, med de ingrediensene som varen inneholder. Svarer du ja, så er det greit. Svarer du nei fordi du ikke vet hva ingrediensene er, så dropp det. Det gjør at ting som cornflakes, kjeks, godteri, ost, brus osv ryker. Rugbrød og makrell i tomat kan du imidlertid beholde i kostholdet. 


Clean eatings 2. prinsipp: Unngå tilsetningsstoffer

Den generelle tolkningen er at du skal unngå E-numre: Alle former for fortykningsmidler, fargestoffer, smaksstoffer, stabilisatorer og konserveringsmidler. 

Den strenge versjonen av det andre prinsippet, forbyr også ting som salt sukker, tilsatt fett og andre ting som puttes i et produkt for å forlenge holdbarheten eller endre smaken. Det er som et vegansk kosthold. 


Clean eatings 3. prinsipp: Velg uraffinert fremfor raffinert

Når vi raffinerer råvarer, så renses de for skalldeler og andre urenheter. I den samme prosessen, så fjernes også mange vitaminer og mineraler og mengden fibre reduserers. Velg derfor de uraffinerte versjonene av råvarene. Det vil si brun ris fremfor polert, hvit ris. Pasta basert på fullkornsmel fremfor hvit pasta. Grovt mel til brød og kaker fremfor hvitt mel. Masse nøtter og kjerner osv. 

Den strenge versjonen av clean eating holder seg helt unna både gluten og mange kornvarianter. Raffinert, hvitt sukker er selvsagt helt ute av kostholdet, men kan erstattes av naturlig sukker som for eksempel honning eller agavesirup. 


Clean eatings 4. prinsipp: Spis kun ferskt kjøtt

Bearbeidet kjøtt som finnes i pålegg, pølser, bacon osv, er fulle av nitritt, salt og annen skitt. I tilleg er røykbehandlingen det ofte utsettes for usunn, og produktene hører derfor ikke til dersom du lever etter clean eating-prinsippene. Velg ferskt kjøtt - gjerne økologisk - og tilbered det nøye ved å koke eller brasere. Unngå å steke det for hardt. 

Som pålegg kan du eventuelt koke kyllingbryst og skjære det i skiver. 

Er du "hard core" clean eater, så spiser du selvsagt ikke kjøtt, ettersom det er vanskelig å spise uten at det er bearbeidet først. 


Clean eatings 5. prinsipp: Drikk vann og juice

Brus, energidrikker og saft bryter med de fleste prinsippene i clean eating. De er fulle av sukker og merkelig kjemi, og inneholder få naturlige ingredienser. Drikk derfor primært vann eller lag din egen saft, juice eller smoothie av frisk frukt og friske grønnsaker. 

De ivrigste følgerne av clean eating drikker ikke alkohol, mens de mer moderate velger økologisk øl og vin. 


Ifølge Aktiv Trenings kostholdsekspert, Martin Kreutzer, så er clean eating et godt prinsipp som gjør oss bevisste på hvor bearbeidet mange av matvarene vi spiser egentlig er. Mange vil nødvendigvis spise sunnere hvis de lever etter clean eating-prinsippene, men han mener også at det er et litt unødvendig firkantet prinsipp. 

"Motstanden mot bearbeidede matvarer er fint, men den gjør også at vi velger vekk sunne, enkle matvarer som godt fullkornbrød, makrell i tomat, god ost, skyr osv. Det er det ingen grunn til", sier Martin Kreutzer, og understreker samtidig at clean eating ikke er en garanti for å spise sunnere. 

"Hvis du plutselig spiser masse frukt og grønt, så risikerer du å få i deg for mye pesticider. Særlig hvis du ukritisk kjøper utenlandske, sprøytede varer. Det er ikke helt uproblematisk", sier han. 

6 hurtige clean eating udskiftninger

  1. Bytt ut cornflakes med havregryn
  2. Bytt ut kjøttpålegg med egg
  3. Bytt ut hvit ris med brun ris
  4. Bytt ut pølser med kyllinglår
  5. Bytt ut krutonger med nøtter
  6. Bytt ut godteri med mørk sjokolade

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: