De beste valgene

Utvalget i butikkhyllene blir stadig større, og det kan være litt av en utfordring å velge de sunneste matvarene. Vi kårer førstevalget i 8 forskjellige kategorier – alt fra frukt og grønt til fiskehermetikk, brød og jus.

12. juni 2019 av Martin Kreutzer

Kategori: pasta Fullkornpasta Vinner fordi: Pastaen er basert på fullkornhvete og inneholder derfor store mengder kostfiber, vitaminer og mineraler. Fiberinnholdet er faktisk så høyt at et par hundre gram av pastaen dekker hele dagsbehovet. B-vitaminene går hånd i hånd med viktige mineraler, og det gjør at fullkornpastaen på mange måter er middagens ernæringsmessige svar på rugbrød til lunsj. Hva skal du se etter? Det er heldigvis ikke så mye du behøver å tenke på, for fullkornpasta er stort sett alltid basert på 100 prosent fullkornmel. Men sjekk likevel ingredienslisten for sikkerhets skyld, slik at du ikke legger feil vare i kurven.

Kategori: brød Fullkornrugbrød Vinner fordi: Et godt rugbrød med mye grove kjerner er bra for kroppen. Innholdet av kostfiber er skyhøyt, og det tjener flere formål. Fibrene mosjonerer tarmsystemet, slik at du blir mindre utsatt for blant annet tykktarmskreft og endetarmskreft. Fibrene har også en gunstig virkning på kolesterolnivået, og de sørger for at brødet metter godt, slik at det blir lettere å holde den slanke linjen. Fullkornmengden sikrer at du får i deg masse vitaminer og mineraler. Hva skal du se etter? Et fullkornsymbol indikerer at du har et fullkornbrød foran deg, men sjekk også på ingredienslisten hvor mye fullkorn det faktisk er i brødet. De beste ligger på over 50 prosent, mens de dårligste bare sniker seg så vidt over 30 prosent.

Kategori: jus og saft Smoothie Vinner fordi: Den tekniske forskjellen på en smoothie og jus er at smoothien blendes eller pureres av hele frukten, mens jusen bare lages av fruktsaften som presses ut av frukten. Smoothien inneholder akkurat de samme kvalitetene som den hele frukten, og dermed får du både kostfiber og mengder av antioksidanter, som styrker immunforsvaret. Jusen inneholder derimot primært karbohydrater og C-vitamin. Hva skal du se etter? Flere produsenter tynner ut smoothien med jus. Disse bør du imidlertid unngå. Det er bare når hele frukten er moset ned i flasken at helsegevinsten er på topp. Se på ingredienslisten – står det ”jus” eller ”saft av”, må du finlese hva det innebærer.

Kategori: hermetisk fisk Makrell i tomat Vinner fordi: Fisk på boks bør inneholde mest mulig av den fete fisken og minst mulig annet rart, i hvert fall av det kaloririke slaget. Der er makrellen ganske overlegen, fordi den sunne, fete fisken kun er tilsatt en harmløs tomatsaus. I motsetning til for eksempel laks blir makrellen fanget ute i verdenshavene, der den har fått naturlig føde. Resultatet er et eksemplarisk innhold av sunne omega-3-fettsyrer. Hva skal du se etter? Se etter variantene med høyest mulig innhold av makrell. Det er mulig å finne produkter med minst 60 prosent fisk, og det er nettopp dem du skal se etter. Sjekk dessuten ingredienslisten. Er det tilsatt sukker, så velg en annen.

Kategori: frukt Blåbær Vinner fordi: Egentlig kunne vi skjære alle bær over én kam. Ikke fordi de er like, men fordi det kommer mye an på sesongen hva du får tak i. Og om noen få uker kan du selv begynne å plukke blåbær ute i naturen. I tillegg til oppkvikkende karbohydrater inneholder blåbær et fyrverkeri av immunforsvarsstyrkende plantestoffer, som både holder hjernen skarp og minsker muskelømheten etter hard trening. Hva skal du se etter? Velg skandinaviske bær. De inneholder langt flere sunne stoffer enn for eksempel de amerikanske, som er av en annen sort og har hvit kjerne. Får du ikke tak i friske bær, så velg fryste. De er stort sett like sunne.

Kategori: ris, gryn og frø Quinoa Vinner fordi: Mange har fortsatt ikke oppdaget dette fantastiske frøet, som tilberedes omtrent som ris og kan spises med saus og i salaten. Det er virkelig synd, for ernæringsmessig er quinoa en perle. Den er rik på protein og omega-3-fettsyrer. Den er proppfull av fiber, som er bra for fordøyelsen, og har dessuten store mengder vitaminer og mineraler. Hva skal du se etter? Ernæringsmessig er de forskjellige typene quinoa ganske like. Har du valget mellom flere typer, så sjekk innholdsdeklarasjonen, og velg den som har mest fiber.

Kategori: surmelk Mager kesam Vinner fordi: Den har høyt proteininnhold, og samtidig er det forsvinnende lite fett og karbohydrater. Det gjør at kesam, eller kvark, egner seg ypperlig til å øke proteininnholdet i en smoothie, i frokosten eller i andre sammenhenger der du gjerne vil føye til litt ekstra protein. Hva skal du se etter? Det er viktig at du velger den magre varianten, som bare har 1 gram fett per 100 gram. Den fetere varianten gir langt flere kalorier og har 8 gram fett. Finner du ikke kesam i kjøledisken, er skyr et nesten like godt alternativ. Den har litt mindre protein, men bare 0,2 gram fett.

Kategori: grønnsaker Rosenkål Vinner fordi: Kål er generelt supersunt, men når man finleser innholdet av immunforsvarsstyrkende plantestoffer, fiber, vitaminer m.m., overskygger rosenkålen alle konkurrentene. Ikke engang brokkolien kan måle seg. Hva skal du se etter? Sats på frisk økologisk rosenkål, da får du aller best helsegevinst. Frossen rosenkål er bare marginalt dårligere, så kjøp den du får tak i. Spis den helst rå, lett forvellet eller skånsomt dampet. Du mister en masse sunne stoffer hvis du koker eller steker den.ger den.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: