Mann spiser banan


© iStock

Derfor bør du spise resistent stivelse

Den såkalte resistente stivelsen får kroppens gode tarmbakterier til å stortrives. Her kan du lese hvor positiv effekt det har på helsa.

5. april 2019 av Martin Kreutzer & Jesper U. Larsen

Hvor finnes resistent stivelse?

Det finnes store mengder resi­stent stivelse i matvarer der stivelsen er så sterkt bundet til fibrene at vi ikke klarer å fordøye den ordentlig, som i fullkornbrød, gryn, bananer og belgfrukter. Spesielt mye finner vi i bearbeidet mat som hele kjerner og tørkede bønner.

Øk inntaket av restistent stivelse med disse åtte karbohydratene.

Dette er gevinstene ved resistent stivelse

Du blir slankere

Resistent stivelse tar plass i magesekken, og det gjør at du føler deg mett i lengre tid. Dessuten halveres kaloriinnholdet i de karbohydratene som finnes i maten, når de omdannes til resistent stivelse. Det skyldes at stivelsen klistrer seg sammen til en ufordøyelig masse som enzymene har vanskelig for å bryte ned til energi.

Du får et mer stabilt blodsukker

Blodsukkeret stiger ikke så mye når du spiser resistent stivelse som når du spiser andre typer stivelse. Effekten stopper likevel ikke der. Resistent stivelse påvirker også opptaket av resten av måltidet. Maten tas opp langsommere, og blodsukkeret holder seg i ro. Noen undersøkelser har funnet opptil 50 prosent bedre følsomhet overfor insulin etter fire uker med økt inntak av resistent stivelse. Insulin er det hormonet som regulerer blodsukkeret. Stabilt blodsukker er avgjørende for du skal ha energi og klare å stå imot fristelsen til å svinge innom bakeren på vei hjem fra jobb. Det beskytter også mot type 2-diabetes.

Er blodsukkeret ditt stabilt? Ta testen og få svaret. 

Du styrker magen

Undersøkelser viser at resistent stivelse fungerer som prebiotika. Det vil si at den resistente stivelsen fôrer de gunstige bakteriene i tarmen og sørger for at de formerer seg. Når de gode tarmbakteriene spiser den resistente stivelsen, danner de smørsyre, som er drivstoff for cellene i tarmveggen. Det gjør tarmveggen sterk, slik at giftstoffer ikke så lett kan trenge ut i blodet og skape problemer. 

Vil du vite mer om trening, skader, helse, motivasjon og mye mer, så tegn et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du den nyeste kunnskapen om trening og inspirasjon til å leve et sunnere og mer aktivt liv. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: