Derfor er fisk så godt

Fisk er det beste du kan spise når du skal ha mye D-vitamin. Spesielt fet fisk som laks, makrell og sild er fulle av dette viktige vitaminet. D-vitamin er avgjørende for kroppens evne til å ta opp kalsium og fosfor, som gir deg et sterkt skjelett og sterke muskler.

26. mai 2010

Mat for hjernen

Mer enn en femdel av hjernen består av omega-3-fettsyrer. Ikke overraskende har fisk derfor stor betydning for hjernens yteevne. Omega-3 reparerer og danner nye hjerneceller og beskytter dermed mot hjernens naturlige aldringsprosess. Ny forskning har vist at et kosthold som er rikt på omega-3-fettsyrer beskytter mot alzheimer.

Det kan også være en effektiv behandling i de tidlige stadiene av demens. Omega-3-fettsyrer spiller også en viktig rolle for den ytre membranen i hjernecellene, som er en forutsetning for optimal overførsel av hjerneimpulser. Innholdet av sink og Dvitamin bidrar også til å gjøre fisk til hjernens favorittmat. Forskning har vist at et høyt inntak av fisk gir raskere reaksjonsevne og bedre hukommelse.

Unngå blodpropp

Ved å erstatte noe av det mettede fettet fra kjøtt og meieriprodukter med omega-3-fettsyrer fra fisk vil du redusere risikoen for hjerte-karsykdom betydelig. Faktisk kan risikoen for blodpropp i hjertet reduseres med helt opptil 50 prosent hvis du spiser fisk hver dag. Forskning har også vist at fisk kan forebygge kreft - spesielt i mage-tarmkanalen. Forskerne regner med at den forebyggende effekten er å finne i omega-3-fettsyrene og i jod, selen og D-vitamin.

Omega-3- fettsyrer er også det viktigste våpenet mot kroniske betennelsestilstander i kroppen. Kronisk betennelse skal trolig være en medvirkende årsak til diabetes, hjerte-karsykdom og leddgikt. Foruten solen om sommeren er fet fisk den eneste virkelig gode kilden til D-vitamin. Personer som er lite ute i solen eller tar omega-3-tilskudd i stedet for fisk, får ikke nok D-vitamin. D-vitamin er helt avgjørende for at kalsium fra maten kan transporteres til og bygge opp skjelettet. Dessuten trenger immunforsvaret en del D-vitamin for å kunne virke optimalt.

Fet fisk slanker

Mager fisk som tunfisk, torsk og rødspette er ren slankekost. Med et høyt proteininnhold og et svært lavt fett- og kaloriinnhold får du optimal metthet per kalori. Langt bedre enn fra både rødt kjøtt og fjærfe. Men fet fisk er heller ikke dårlig. Fet fisk som laks, sild og makrell inneholder flere kalorier enn magre fisketyper, men også flere sunne fettsyrer - og nettopp omega- 3-fettsyrer har vist seg å kunne øke fettforbrenningen. Australsk forskning har vist at man går ned ekstra mye hvis man både spiser godt med omega-3 og driver kondisjonstrening tre ganger i uken.

Fisk på boks teller også

Tunfisk i vann, makrell i tomat, ansjos og torskerogn er alle sunne matvarer som bidrar til ukens fiskekvote. Fiskens proteiner og sunne fettsyrer forringes ikke i nevneverdig grad av å være oppbevart på boks.

Men pass på at karrisild, tunfisk i olje og makrellsalat bare utgjør en liten av fiskekvoten – disse variantene inneholder nemlig relativt mange kalorier.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: