Egg og ansjos Hardkokt egg og ansjos på en skive fullkornrugbrød er faktisk noe av det aller sunneste du kan spise.

Det holder med ett om dagen

Forskere i inn- og utland er stort sett enige om at egg ikke automatisk gir høyt kolesterol. Med mindre du er i en risikogruppe for hjerte-karsykdom, kan du trygt spise ett egg om dagen.

22. september 2011

Nå som egg ikke lenger er livsfarlig, hvor mange kan man egentlig spise før det medfører økt risiko? Det er det fortsatt mange meninger om, men det later i hvert fall til å være bred internasjonal enighet om at ett egg om dagen er helt greit. Ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt er enig:

”Det er ikke lenger regnet som betenkelig for blodkolesterolet å spise det man ønsker av egg, med mindre man har hyperkolesterolemi” (arvelig forhøyet kolesterol, red. anm.).

Food Standard Agency, som er navnet på det britiske mattilsynet, setter heller ikke noen øvre grense for hvor mange egg man kan spise. Hvis du spiser mye hurtigmat som burgere eller pizza med høyt fettinnhold, eller hvis du har en hjertelidelse og/eller høyt kolesterol, er det nok fornuftig å begrense inntaket noe, men ellers er egg en viktig del av et variert og sunt kosthold.

Kolesterolet og det mettede fettet befinner seg i eggeplommen, så hvis du vil unngå det, kan du nøye deg med å spise hviten og fortsatt få i deg over halvparten av proteininnholdet i egget. Du kan for eksempel godt utelate én av eggeplommene i en omelett med 2–3 egg.

Les også

Hva vil du oppnå med treningen det neste året?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: