Disse fire kosttrendene blir populære i 2017

LCHF og steinalderkost er allerede gammelt nytt. Vi har fått to eksperter til å gi sine tips til hvilke av de nye kosttrendene som blir uunngåelige neste år.

5. desember 2016 av Jesper U. Larsen

Ekspertpanelet vårt

Ekspertteamet vårt består av matforsker Annechen Bahr Bugge, og ernæringsekspert Martin Kreutzer.

Annechen er matforsker tilknyttet Statens institutt for forbruksforskning. Har i mange år jobbet med nordmenns mat- og spisevaner, og kom i fjor med rapporten "Mat, måltid og moral".

Martin er forfatter med spesialfelt innen styrkende ernæring. Har i mange år vært ansatt ved Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet.

Annechens tips til neste års kosttrender:

1. Vi finner maten selv:

Det er økt bruk av lokale matretter, og det skal gjerne være kortreist og sesongbasert.

I tillegg til økende interesse for å lage mat fra bunnen, liker flere å finne råvarene selv. Overraskende mange driver med matauk.

Vi sanker bær i skog og mark, har urter i verandakasser, har grønnsaker i hagen eller bruker parsellhager.

En undersøkelse vi har gjort viser at over halvparten av oss har plukket bær eller urter det siste året, og på hagesentrene selger de flere matbusker nå enn tidligere.

2. Nordiske grønnsaker:

Det nordiske kjøkkenet får økt betydelighet. På 90-tallet var det Middelhavet som gjaldt, med soltørkede tomater og fetaost, men nå er nordiske ingredienser i vinden både i Norge og utlandet.

I utlandet forbindes det nordiske med noe rent og ekte, og mange steder bruker de nå eksotiske nordiske grønnsaker.

Du får kjøpt løvetannblader på torget i Frankrike og bjørkesevjesmoothie i New York.

Ramsløk er jo Nordens hvitløk, og granskudd er populært.

Martins tips til neste års kosttrender:

3. Fleksitarianerne kommer:

Vi ser at flere blir vegetarianere, veganere og såkalte fleksitarianere, og den trenden vil vi se enda mer av i 2017.

Noen tar den helt ut og dropper alle animalske produkter, men mange velger en mellomting, hvor de ikke blir fanatiske eller styrt av faste regler.

For fleksitarianerne, som stort sett spiser vegetabilsk, men tillater seg å spise kjøtt en gang innimellom, er det ofte helsa som er det viktigste – ikke hensynet til miljøet eller at man synes det er synd på dyra.

De ser ingen grunn til å droppe kjøtt helt, men er opptatt av forskningen som viser at høyt inntak av kjøtt ikke er sunt. Hvis de er på middagsbesøk og verten serverer kjøtt, så tar de en kjøttfri dag i morgen i stedet.

4. Fettet gjør comeback:

Holdningene til de ulike mikronæringsstoffene har det med å gå i bølger. I enkelte perioder er de venner, så er de fiender og i atter andre perioder blir de bare ignorert.

Nå har vi hatt en lang periode hvor vi har hatt stort fokus på proteiner. Jeg tror proteinene kommer til å havne litt i bakgrunnen, og i stedet kommer fettet tilbake.

Men det blir med et kvalitativt fokus på å velge det sunne fettet fra for eksempel fiskeolje, avokado og nøtter. Det er stor forskjell fra lavkarbo-bølgen, hvor folk seriøst trodde de levde sunt hvis de bare unngikk karbohydrater og fråtset i kremfløte og bacon.

Nå blir det økt oppmerksomhet rundt at fett både kan være bra og dårlig.

Her ser du mange flere av ekspertenes tips til neste års kosttrender:

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: