© iStock

Drikk mer grønnsaker

Her er løsningen for deg som kjemper en daglig kamp for å få i deg anbefalte mengder av brokkoli, grønnkål og selleri: Ha alt i en blender, legg til noen gode smaksforsterkere, og drikk grønnsakene.

9. oktober 2019 av Christian Bitz

Hvis du har dårlig samvittighet for at du ikke spiser nok grønnsaker, er du ikke alene om problemet. Du vet at du trenger de livsviktige næringsstoffene og at du bør spise dem hver dag, men gjør du det? Hvis svaret er nei, kan du finne frem blenderen, ha grønnsakene i den og blande deg et stort glass med helsebringende innhold som du kan drikke i én lang slurk. Dermed er det gjort.

En grønnkålsmoothie høres kanskje ikke umiddelbart ut som en innertier, men bare vent til du har piffet den opp med for eksempel ingefær, chili eller mynte. Da smaker det faktisk ikke så verst. På den måten behøver du heller ikke å tilberede finskåret kål og selleri til middag, og dermed slipper du også ihjelkokte grønnsaker. Du kan med andre ord gå løs på biffen med god og sunn samvittighet.

Grønnsakssmoothie gir mer

Bortsett fra det rent praktiske er det faktisk flere fordeler ved å skylle ned de rå grønnsakene i én slurk. Rå grønnsaker inneholder nemlig mer næringsstoffer enn hvis de er varmebehandlet. En del vitaminer forsvinner også når grønnsaker varmes opp. Helt opptil 60 prosent av vitamin B og C forsvinner i kokevannet, og det gjelder spesielt hvis grønnsakene har stor overflate. Brokkoli er for eksempel svært følsom for oppvarming.

Du bør bruke en blender når du lager smoothien og primært bruke saftblanderen til å lage fruktjusen du bruker til å supplere grønnsaksmoothien. På den måten utnytter du mesteparten av de mettende kostfibrene, og ikke minst vitaminene som sitter rett under skallet. Skallet er nemlig med i blenderen.

Mange grønnsaker inneholder svært mye A-vitamin som er viktig for forbrenningen, avgjørende for synet og en effektiv antioksidant som beskytter kroppen. Men A-vitamin er også et fettløselig vitamin, og derfor må det litt fett til hvis opptaket skal bli optimalt. Én løsning kan være å helle i en skvett god olivenolje eller en halv avokado. Nøtter fungerer også. Det smaker forøvrig mye bedre enn man skulle tro.

Mye sunnere enn fruktjus

Når du lager grønnsaksmoothier, er det lett å variere inntaket av frukt og grønt, og det har mye å si for helseeffekten. Ved å innta forskjellige grønnsaker og frukter får du best mulig dekning av alle de sunne stoffene. Følger du årstidene og velger sesongens frukt og grønnsaker, får du de friskeste og sunneste råvarene. Blendede grønnsaker er en sikker vinner som er langt bedre for helsen enn forskjellige trendy juser. Likevel er det viktig å understreke at tenner, mage og fordøyelse selvfølgelig også trenger fast føde å jobbe med. Også her er variasjon nøkkelen til best mulig resultat.

Med Aktiv Trening kan du få enda flere tips om hvordan du holder deg sunn i hverdagen. Vi gir deg den nyeste kunnskapen om kosthold og mosjon og hjelper deg med å opprettholde motivasjonen og få større utbytte av treningen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: