Derfor bør du unngå kjøttpålegg Det er først og fremst saltingen og røykingen samt bruken av nitritt som spiller en rolle.© Colourbox

Dropp kjøttpålegg

Fremtredende kreftforskere anbefaler at vi fjerner alt industrielt kjøttpålegg fra kostholdet. Ifølge dem kan de bearbeidede produktene øke risikoen for å utvikle kreft.

3. mai 2010

Du skal helst gå langt utenom kjøledisken med kjøttpålegg når du handler mat. Blant alle pakkene med for eksempel roastbeef, spekepølse, fårepølse, hamburgerrygg og leverpostei lurer nemlig en økt kreftrisiko.

Grunnen er at kjøttpålegget tilsettes potensielt skadelige stoffer som nitritt, store mengder salt og kjemiske tilsetningsstoffer som kan øke kreftrisikoen. Det har man vært klar over hos blant annet Kreftforeningen siden slutten av 2007, da verdens ledende kreftforskere fra World Cancer Research Fund International (WCRF) og The American Institute for Cancer Research (AICR) kom med en klar anbefaling om at bearbeidet kjøttpålegg bør unngås helt for i størst mulig grad å forebygge kreft.

Samtidig kom oppfordringen om å begrense inntaket av rødt kjøtt til høyst 500 gram per uke.

Siden nordmenn tradisjonelt spiser mye kjøtt, er det nødvendig å finne alternativer for å redusere forbruket av rødt kjøtt og ferdiglaget kjøttpålegg. Det gjelder ikke minst når det er snakk om hva vi legger på brødskivene eller i en sandwich. Følg de enkle rådene på denne siden, og få en sunnere lunsj eller matpakke.

Unngå bearbeidet kjøttpålegg

Det krever ikke veldig mye tid å lage lunsj og matpakker uten bearbeidet kjøttpålegg. Her får du tre tips om hvordan du kan lage en sunnere matpakke:

  • Lag kjøttpålegget selv Det er lett å lage sitt eget pålegg. Når det allikevel er igjen kylling etter middagen, så stek for eksempel en ekstra filet som du skjærer i tynne skiver. Lager du en hel kylling, så la være å kaste brukbart kjøtt. Skjær det vekk, og legg det på et stykke grovbrød dagen etter. Det samme gjelder for andre typer rødt kjøtt, så lenge du holder deg under de anbefalte 500 gram per uke. Kylling er hvitt kjøtt, og regnes ikke med i den halve kiloen.

  • Spis mer fisk Øk andelen av fiskepålegg. Spis for eksempel makrell, laks og sild på grovbrødskivene. Fordelen er at du øker inntaket av omega-3-fett, selen og D-vitamin. Og fisk er en like fullverdig proteinkilde som for eksempel kjøttprodukter. Den metter like godt, øker forbrenningen og gjenoppbygger musklene.

  • Lag matpakke med mellommåltider Når du lager matpakke, så lag en som holder hele dagen. På den måten får du flere av de viktige mellommåltidene som bidrar til å stabilisere blodsukkeret. Du får også en mer variert kost som dekker behovet for blant annet vitaminer og mineraler. Mellommåltidene kan være nøtter, epler, bananer, gulrøtter, grovt knekkebrød, en smoothie eller en sunn energibar.

  • Bruk kjøttrestene fra middagen så har du en velsmakende sandwich.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: