© iStock

"Er lettprodukter bra eller dårlig?"

Er det lurt å gå for lettprodukter når jeg vil kutte ned på kaloriinntaket?

24. januar 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

SVAR: Selv om lettproduktene har redusert kaloriinnhold, kan de likevel lure i deg masse kalorier.

De fleste kompenserer nemlig for det lavere kaloriinnholdet ved å spise eller drikke mer av de lette varene. Selv produkter som er helt fri for kalorier, som for eksempel cola light, kan gjøre deg tjukk.

Noen oppsiktsvekkende studier har vist at bare den kraftige søtsmaken fra et lettprodukt kan lure blodsukkeret og framprovosere en kraftig sult etter og et skrikende behov for ekte søtsaker, noe som betyr at du ender opp med å overkompensere med andre matvarer.

Vurder i stedet å se på sammensetningen av kostholdet ditt. De fleste kan for eksempel enkelt kutte ut mye av deres daglige kjøttforbruk og erstatte det med kraftfulle, men kalorifattige, grønnsaker i stedet.

Hva betyr ”lett” og ”fett-fattig”?

”Lavt innhold av fett” eller “fettfattig”: Maks. 3 g fett per 100 g for faste matvarer og 1,3 g fett per 100 ml for drikkevarer.

”Redusert fettinnhold” eller “mindre fett”: Varen skal inneholde minst 30 prosent mindre fett sammenlignet med lignende produkter.

”Light” eller ”lett”: Kan både handle om fett, sukker og energi, og det skal fremgå av målingen, hva som gjør produktet ”lett”. Der gjelder den samme regelen om minst 30 prosent mindre som i kategorien ovenfor.

”Fettfri” eller ”uten fett”: Produktet kan maks. inneholde 0,5 g fett per 100 g eller 100 ml.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: