sunn mat til trening
Fem sunne matvarer

se hva disse kan bidra med for din helse, kropp og trening. 

© iStock

Fem fantastiske matvarer til trening

Kostholdet spiller en viktig rolle hvis du vil lykkes i treningsklærne. Ikke minst fordi sunn og smart mat både kan øke energinivået, gi deg raskere restitusjon og generelt bedre helse.

29. april 2021 av Hans Westhausen Gottlieb

1. Grønnkål

Et høyt innhold av A-, B6-, C- og K-vitamin, samt jern, kalsium, karbohydrat, protein og fiber,  sender grønnkål til toppsjiktet i planteriket. Kalsium gir deg et sterkt skjelett, mens jern inngår i produksjonen av røde blodlegemer, som transporterer oksygen ut til musklene. De mikroskopiske plantestoffene i grønnkålen styrker immunforsvaret, og de sunne kostfibrene er bra for fordøyelsen.

SPIS: Så ofte du kan!


2. Egg

Proteinet i egg inneholder alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger for å bygge opp og opprettholde muskelmasse. Spesielt aminosyren leucin er viktig for at kroppen skal utnytte glukose, så et kosthold med mye leucin er en fordel når man trener utholdenhet. Når musklene skal restituere etter for eksempel utholdenhets-eller styrketrening, er prosessen også avhengig av at man sørger for å få leucin gjennom maten. Dessuten har egg en lang rekke gode vitaminer og mineraler.

SPIS: 2–4 egg til ett av dagens hovedmåltider

>> FÅ MASSE TRENINGSTIPS, motivasjon, konkurranser, oppskrifter og forslag til øvelser rett i innboksen. Klikk her for å få vårt populære nyhetsbrev. <<

Gode og sunde fødevarer
© iStock

3. Chiafrø

Aztekerindianernes små superfrø har en unik konsentrasjon av blant annet kalsium, omega-3 og fiber. Det er for eksempel tre ganger så mye fiber som i linfrø. Chiafrøene inneholder dessuten masse protein (21 g protein per 100 g), som kan styrke muskelrestitusjonen etter krevende trening.

SPIS: Bruk frøene som dryss på frokost eller grønnsaker, eller tilsett dem i bakverk.


4. Havregryn

Utallige slankekurer har prøvd å sette karbohydratene i skammekroken, men for løpere er de gull verdt. Havregryn inneholder massevis av gode, langsomme karbohydrater og sunn fiber. Til og med fettsyrer, vitaminer og mineraler av ypperste kvalitet finner du i grynene.

SPIS: En vanlig porsjon med melk eller som del av mysli du kan drysse over yoghurten til frokost

5. Rødbete

Rødbetsaft kan gi en bedre prestasjon. Det høye nitratinnholdet i rødbeten forbedrer kroppens evne til å trekke oksygen inn i de aktive musklene. Ulike studier peker på en økning på helt opptil 15 prosent, men det realistiske er nok heller rundt 2–3 prosent. Det er jo også verdt å ta med seg, spesielt hvis du har en dag du virkelig vil prestere.

SPIS: Spis en diger porsjon rødbeter, eller drikk en halv liter rødbetsaft eller en konsentrert shot 2–3 timer før løpet eller treningen. Og ikke bli redd hvis du tisser rødt! 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: