Gir vegansk kosthold nok næring?

De tyske forskerne sier "nein"!

4. juni 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Det dukker stadig opp flere restauranter som bare tilbyr vegansk mat. Det avspeiler naturligvis at flere og flere velger å leve av et vegansk kosthold - altså et kosthold som utelukkende består av plantebasert mat. I motsetning til vegetarianere, spiser veganere heller ikke ting som kommer fra dyr - som for eksempel melk eller egg.

Men er det sunt?

En gruppe tyske forskere har undersøkt hvorvidt den veganske levestilen gir den næringen vi trenger.

Studien er utgitt i magasinet German Nutrition Society, og her er svaret klart. Med et strikt vegansk kosthold er det veldig vanskelig, eller nesten umulig, å få alle de nødvendige næringsstoffene.

Disse næringsstoffer mangler man

Det er spesielt mangel på vitaminet B12, som man får via kjøtt og egg, som er et problem for veganere. B12-vitamin er nødvendig for å ha normal blodcelle-formasjon, samt optimal nevrologisk funksjon.

Ekspertene foreslår derfor at man tar kosttilskudd hvis man lever etter veganske prinsipper.

Veganere vil i tillegg ha underskudd blant annet på omega-3-fettsyrer som man får gjennom fet fisk. Også kalsium, jern, sink og selenium kan være nødvendig å innta via kosttilskudd. Flere av næringsstoffene kan imidlertid oppnås gjennom plantebaserte alternativer, men det krever en del research og arbeid.

Hvis man utelukkende lever av plantebasert mat, bør man derfor gå til en kostholdsekspert og jevnlig sjekke om man får de næringsstoffene man trenger.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: