© Colourbox

Hva skiller vanlig sukker fra fruktsukker?

Jeg blir ofte litt forvirret når jeg hører eksperter snakke om både fruktsukker og vanlig sukker. Er det ikke det samme? Hvordan skiller man eventuelt mellom de to?

Det er ikke helt riktig å si at vanlig sukker og fruktsukker er det samme. Den eneste likheten mellom et par sukkerbiter og en neve rosiner er antallet kalorier. 500 kalorier fra frukt feter i prinsippet like mye som 500 kalorier fra hvitt sukker, men – og det er et stort ”men” – rosinene inneholder også store mengder vitaminer, mineraler og plantestoffer. I tillegg får du fiber, som metter godt og er bra for fordøyelsen.

Hvitt sukker består derimot bare av tomme kalorier fordi det er raffinert så mye at alle plantedeler er fjernet. Derfor metter det dårligere, er verdiløst som annet enn energikilde og kan til og med være ganske tøft for blodsukkeret – langt verre enn de fleste former for frisk frukt. Hvis du ser på varedeklarasjonen på en pakke rugbrød, vil du se at brødet inneholder ganske mange karbohydrater (sukker). Men det betyr ikke at rugbrød er usunt, for sammen med kaloriene får du i deg både kostfiber og sunne plantestoffer.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: