Melk

Det er ikke usunt å drikke melk, men den pasteuriserte melken gir deg heller ikke noe ekstra. Den inneholder utelukkende næringsstoffer du også finner i andre matvarer.

© iStock

Hvor sunt er melk?

De siste årene har det vært heftige debatter om hvor sunt melk egentlig er. Den er imidlertid helt harmløs, så lenge du drikker fornuftige mengder.

14. juni 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

Er det sunt å drikke 1 liter melk om dagen?

Er det usunt å drikke melk til både frokost, lunsj og middag  (i alt ca. 1 liter)?

SVAR: De siste årene har det vært heftig diskutert hvor sunt det er å drikke melk, men den rådende oppfatningen i vitenskapskretser er fortsatt at melk er sunt. Hvis man finleser den mest seriøse forskningen og sammenligner den med de offisielle anbefalingene, er konklusjonen at melk er en harmløs drikk – forutsatt at du hører til dem som tåler den, og at du ikke setter til livs altfor store mengder. Hovedproblemet med melk er nemlig at det er en forholdsvis kaloririk drikk. Drikker du skummetmelk, er kaloriinnholdet cirka 25 prosent lavere sammenlignet med brus, men drikker du en liter

lettmelk i løpet av dagen, tilsvarer det kalorimessig at du heller i deg samme mengde sukkerholdig cola. Virkelig ille blir det hvis du sverger til helmelk, som inneholder 64 kcal per 100 gram, mot 42 kcal i cola. Flytende kalorier metter også dårligere enn samme mengde inntatt i fast form.

Alternativer til kumelk vinner fram

Soyadrikk, havredrikk og rismelk er bare noen av de alternativene som har kommet på markedet. Noen av dem er ganske sunne, mens andre er halvgode erstatninger. 

Tre ting du bør være oppmerksom på:

  • Sørg for å sjekke varedeklarasjonen. Det er optimalt hvis drikken inneholder minst 4 gram protein per 100 gram.
  • Har mindre enn 5 gram karbohydrat .
  • Og er beriket med kalsium i en mengde på 100–120 milligram per 100 gram.

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: