© Colourbox

Hvorfor er fullkorn sunt?

Hva er det som gjør fullkornprodukter så mye sunnere enn andre kornprodukter?

Hvetemel, loff og lys pasta består stort sett bare av den innerste delen av kornet, også kalt frøhviten. Noe av det sunneste ved kornet er skallet, og når det ikke er med, blir produktet temmelig næringsfattig. Velg derfor brød av fullkornmel med minst fem gram kostfiber per 100 gram. Spis også mye produkter med hele kjerner. De er tyngre å fordøye og gir en langsom og sunn blodsukkerpåvirkning. Fullkornpasta, brun ris og fullkornbulgur er også næringsrike alternativer.

Nesten alt det gode sitter i skallet Skallet inneholder stort sett alle fibrene i kornet. Fiber metter og virker slankende.

På innsiden av skallet sitter aleuronlaget, som inneholder mesteparten av de essensielle aminosyrene. Disse har vi i høy grad bruk for, men kroppen klarer ikke å produsere dem selv. Aleuronlaget inneholder også B-vitaminer.

Hvitt mel inneholder nesten bare frøhvite, som utgjør 80 prosent av kornets vekt, men som ikke gir stort annet enn tomme kalorier, litt protein samt E- og B-vitamin.

Kimen sitter innerst og byr på flerumettede fettsyrer, protein, mineraler, B- og E-vitaminer. Hvitt mel inneholder ikke kime.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: