© Istock

Morgenkaffen ødelegger helsa

Mange av oss sliter med å sette i gang dagen hvis vi ikke har fått i oss den obligatoriske morgenkaffen. Men hvis du er en av dem som nyter kaffen før frokost bør du lese dette.

10. juni 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Kaffe har mange helsefordeler. Det er blant annet linket sammen med lavere risiko for sukkersyke, Parkinsons og hjertesykdommer. Men når du inntar kaffen kan være avgjørende for om det er bra eller dårlig for helsa.

Kaffe på tom mage

Hvis man drikker morgenkaffen før man har fått mat i magen, kan det gi mange uheldige konsekvenser. Kaffe på tom mage vil medføre at saltsyre frigjøres i fordøyelseskanalen. Saltsyren vil gjøre det vanskelig for kroppen å bryte ned proteiner, og det kan være problematisk hvis man inntar et tungt måltid.

Den manglende nedbrytingen av proteinene kan føre til oppblåsthet, betennelse i tarmen og irritasjon - eller i verste fall kreft i tykktarmen.

Slik bør du heller drikke kaffen

Nettopp på grunn av de mange ulempene ved å drikke kaffe på tom mage, foreslår ekspertene i stedet at man drikker kaffen til litt brød eller annen frokost. Hvis man er typen som absolutt ikke klarer å få i seg noe mat om morgenen, kan det være et alternativ å ha litt melk eller smør i kaffen. Da slipper man unna noen av de skadelige konsekvensene ved morgenkaffen på tom mage.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: