Skål med tofu
© iStock

Alt du må vite om den proteinrike matvaren

Hva er egentlig tofu, er det sunt og kan det erstatte kjøtt i kosten? Her får du svarene på alt du må vite om tofu!

7. juni 2022 av Martin Kreutzer

Hva er egentlig tofu?

Tofu er en soyabønnemasse som er lagd av stivnet soyamelk. Den er kjent fra det kinesiske, japanske og koreanske kjøkkenet. Konsistensen minner om myk ost, men kan variere.

Du kan få en fast masse som kan stekes i panne og myke varianter som for eksempel kan blendes med stavmikser.

Lær mer om protein her.


Er tofu sunt eller ikke?

Tofu, som inneholder en del protein og er rik på B-vitaminer, jern og kalsium, er absolutt sunt. I moderate mengder.

Det har vært en del fokus på det høye innholdet av planteøstrogen i tofu. Forskningen peker i ulike retninger. I enkelte forsøk finner man at de kan beskytte mot for eksempel beinskjørhet og brystkreft. Andre forsøk peker derimot på at store inntak av planteøstrogen, og dermed også tofu, kan virke helseskadelig. 

Danske forskere har sett nærmere på problemstillingen og peker på at det kan være forskjell på om du har vært vant til å få planteøstrogen tidlig i livet eller først blir introdusert for det når du er voksen. 

Forskerne viser til at resultater fra Asia peker på at soya reduserer forekomsten av brystkreft. Men når man har sett på høye og lave inntak av soya blant kvinner fra USA og Europa, har ikke forskerne funnet samme beskyttende effekt, noe som nettopp kan bunne i om man har spist soya gjennom oppveksten og puberteten eller ikke.

Begrunnet med forskningen som foreligger, konkluderer forskerne med at det ikke er mulig å si nøyaktig når man spiser "for mye" soya. Men hvis du velger å drikke soyamelk daglig, eller hvis miso eller tofu er hovedretten flere ganger i uka, kan det ikke utelukkes at det oppstår uønskede effekter.

Det har vært en del fokus på det høye innholdet av planteøstrogener. De kan beskytte mot bein­skjørhet og brystkreft, men høyt inntak kan være helseskadelig.

Kan tofu brukes som erstatning for kjøtt?

Vegetarianere bruker ofte tofu som kjøtterstatning, og det er helt ok, for proteinene har høy kvalitet som kroppen lett kan utnytte.

Det er likevel bare 13 g protein i 100 g tofu, det vil si 40 prosent av mengden i kjøtt. Så det trengs mye tofu for å erstatte kyllingbrystet eller biffen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: