Ost kan være like vanedannende som stoff

Du kjenner kanskje følelsen av at du bare må ha pizza, cheeseburger eller andre osteholdige retter. En ny amerikansk studie gir oss svar på hvorfor det er sånn!

11. oktober 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen / BO BEDRE

Ost er fast inventar i mange retter, og for noen er det nesten en nødvendighet at ost utgjør en del av måltidet. Nå viser en amerikansk studie fra University of Michigan at det er en ganske enkel forklaring på denne avhengigheten.

Avhengig av ost

. Studien som fokuserer på "The drugs of the food world" viser at osteholdige retter er noen av de mest vanedannende. Pizza viste seg å være den absolutt mest vanedannende - og den inneholder ganske riktig mye ost. Det er bearbeidingen av spesifikke matvarer som gjør at vi blir avhengige. Jo mer bearbeidet en matvare er og jo mer fett den inneholder, desto større sannsynlighet er det for at det kan utløse en misbruks-tendens hos mennesker.

Ostens kjemi

Det er kasein eller det såkalte ostestoffet som kan fremprovosere avhengigheten. Under fordøyelsesprosessen vil kasein skille ut opiumet casomophine som setter i gang reseptorene og fremprovoserer avhengigheten. Reseptorer er protein-molekyler i overflaten av plasma-membranen som mottar kjemiske signaler fra utenforstående ting og som forsøker å huske disse kjemiske signalene.

Når reseptorene først har fått en avhengighet, vil den ikke glemme den igjen - det er derfor ganske få røykere klarer bare å røyke ved spesielle anledninger. Og det samme gjør seg gjeldene for ost, ifølge studien.

Det er altså ikke uten grunn at mange ikke har lyst til å unnvære ost, akkurat som røykeren eller narkomanen som ikke har lyst til å unnvære sitt stoff.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: