Fete oster inneholder mye kalorier, men hvis du ikke går helt amok, kan ost fint være en del av et sunt kosthold.
Fete oster inneholder mye kalorier, men hvis du ikke går helt amok, kan ost fint være en del av et sunt kosthold. © iStock

Seks gode grunner til å elske ost

Det er veldig delte meninger om ost. Mens noen synes de lukter vondt og smaker forferdelig, kan andre ikke få nok av meieriproduktet. Hvis du er blant de sistnevnte, kan du glede deg over at det er gode helsemessige grunner for å spise ost.

28. november 2022 av Martin Kreutzer & Jesper U. Larsen

Holder skjelettet sterkt

Ost er bra for skjelettet, fordi innholdet av mineralet kalsium er skyhøyt. Det er spesielt de faste ostene som plasserer seg helt oppe i toppdivisjonen blant de kalsiumrike matvarene.

Innholdet av kalsium ligger mellom 900 og 1300 mg per 100 gram. Sammenlignet med et dagsbehov på rundt 1000 mg betyr det at to vanlige skiver gulost dekker rundt regnet halvparten av ditt daglige kalsiumbehov.

Er rik på musklenes byggesteiner

Ost er en fantastisk kilde til proteiner av høyeste kvalitet. Det er både bra for restitusjonen og mettheten. Helt på topp er magre oster, som ofte inneholder dobbelt så mye proteiner som magert kjøtt. Den tørre parmesanen er hakk i hæl med omtrent 35 prosent protein. Som regel øker proteininnholdet i takt med at fettinnholdet reduseres. En mager gulost inneholder rundt 20 prosent mer protein enn en fet type.


Er fullt av ulike mineraler

Det er helt klart på kalsium­-fronten osten imponerer mest, men i praksis er det snakk om en matvare som gir deg en lang rekke ulike næringsstoffer. Spesielt inneholder den mineraler som kalium, magnesium og sink, men også forskjellige B-vitaminer er det masse av. Det gjør at osten bidrar med stoffer som både hjelper stoffskiftet og væskereguleringen.

Inneholder harmløst fett

Noe osten ofte får kritikk for, er det høye innholdet av mettet fett. Men nyere undersøkelser tyder på at du ikke trenger å frykte oste-fettet. Så lenge du ikke spiser deg tykk på ost, har det ingen negativ innvirkning på kretsløpet, noe som kanskje kan overraske når for eksempel fløte og mettet fett fra kjøtt assosieres med hjerte- og karproblemer. Akkurat hvorfor det er slik, er ikke helt klart, men forskere vurderer at ostens totalprofil med sunne vitaminer og mineraler og ikke minst den bakterielle behandlingen «avvæpner» fettet.

Styrker immunforsvaret

Bare tanken på å spise en matvare som er full av bakterier kan virke frastøtende. Men alle bakteriene, som gir så mye smak til modne oster, skal faktisk gi store helsemessige gevinster. De gode bakteriene kan både hjelpe til med å bekjempe skadelige bakterier i kroppen og bidra til et sterkere immunforsvar. Det er dermed belegg for at Brie, Camembert og andre modnede oster bidrar til bedre helse.


Har lavt innhold av laktose

Får du vondt i magen eller andre helseproblemer av å drikke melk, kan du likevel få de gode kvalitetene fra meieriprodukter. Innholdet av melkesukker er i de fleste oster ganske lavt, og derfor vil laktoseintolerante personer som regel kunne tåle et par osteskiver. Selv hvis du lider av melkeallergi, som er en allergi mot proteiner i melken, er ikke løpet nødvendigvis kjørt. I geitost er proteinene av en annen type enn i ost basert på kumelk. Derfor vil melkeallergikere ofte kunne tåle de ostene. 


Så fet er osten

Se her hva de forskjellige fett-angivelsene betyr.

Prosent av tørrstoff

(f.eks. 45+ eller G35)

Viser hvor stor del av ostens tørrstoff som er fett. Tallet kan være vanskelig å forstå. Fettinnholdet i en Gudbrandsdalsost G35 er for eksempel omtrent like høyt som i en emmentaler 45+.


Prosent

(f.eks. 25 % fett)

Er lettere å forstå. Det viser hvor stor andel fettet utgjør av hele osten.

25 % fett betyr altså at det er 25 g fett i 100 g av osten.


Gram

(f.eks. 30 g fett)

Er som prosentverdien et uttrykk for hvor mye fett det er i 100 gram av osten.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: