bin med mat
Hver nordmann kaster i gjennomsnitt 42 kilo fullt spiselig mat i søpla hvert eneste år.


© Foto: iStock

Seks spørsmål til matsvinneksperten

Vi kaster mye mat, selv om det er mye som fortsatt kan brukes. Vi spurt en ekspert om hvordan man unngår matsvinn.

15. juli 2022 av Redaktionen Ekspert: Birte Brorson er kostøkonom og jobber for en forbrukerbevegelse mot matsvinn. Hun er også rådgiver i bærekraftig drift for profesjonelle kjøkken i bedrifter, kommuner og regioner

Hvor stort er omfanget av matsvinn?

Hver nordmann kaster i gjennomsnitt 42 kilo fullt spiselig mat i søpla hvert eneste år. En familie på fire kaster tre kilo i uka, og mye av det pakkes ikke ut av emballasjen engang. Det bør vi gjøre noe med! Så bestem deg for å stoppe matsvinnet. Innsatsen din teller på veien mot en global halvering av matavfall i 2030, som FN har satt som mål.

Hva kan jeg gjøre på kjøkkenet, slik at det blir lettere å unngå matsvinn?

Sett kjøkkenet i system for å redusere matsvinn. Sørg for eksempel for å ha nok bokser. Tørrvarer som mel, gryn og sukker kan spises lenge etter best før-datoen. Åpne, se og lukt – er de OK? Oppbevar dem i lufttette beholdere så det ikke kommer dyr i dem. Oppbevar rester av for eksempel pasta og kjøttsaus hver for seg i kjøleskapet, så blir det lettere å bruke dem igjen.

Hvordan blir jeg god på det?

Øvelse gjør mester når det gjelder matsvinn. Det er ikke noe du blir ekspert på over natta, særlig fordi matsvinnet hele tiden forandrer seg. Det avhenger for eksempel av om karbonadedeig eller sitroner var på tilbud, om det er sommer eller vinter, og om du har hatt gjester. Derfor er det kjempeviktig å fokusere på det hele tiden.

Hvordan unngår jeg at matvarer blir dårlige?

Sett fram oppbevaringsbokser før dere setter dere for å spise. Mat som har vært varmet opp må kjapt inn i kjøleskapet etterpå hvis den skal holde seg. Så rydd av middagsbordet så fort dere har spist, og la praten vente til etterpå. Du bør heller ikke la melken til kaffen stå på kjøkkenbenken dagen lang. Da blir den fort dårlig og må kastes.

kjøttboller, stekepanne
Du kan lage boller av alt!

Har du egg, mel og løk, kan du lage farse av alt fra kjøttpålegg til slappe grønnsaker og rotfrukter. 

Hva bør jeg tenke på hvis jeg vil bruke rester fra én rett i en annen rett?

Spør deg selv: Hva består den av? Nesten alle retter inneholder ingredienser som kan brukes i andre retter, selv om det ikke alltid er like opplagt. Jeg skvatt litt da jeg så en kvinne som helte sitronfromasj i en purresuppe, men både sitron, fløte og sukker kan smake godt i grønnsaksuppe. Også en bolledeig kan godt blandes med rester, alt fra saus og potetmos til raspede grønnsaker og havregrøt.

Hvilke konkrete eksempler er det på god restemat?

Husk de seks P-ene, som er pirog, pai, pitabrød, pizza, pannekake og «putterdeig». All mat som pakkes inn i deig er genialt for å unngå matsvinn. En rågod oppskrift: Legg pastaskruer i en paiform, fyll på med grønnsaker og kjøttrester eller kjøttpålegg, fordel litt cottage cheese eller fetaost over, og avslutt med å helle pisket egg over. Etter en stund i ovnen har du en kjempegod rett og tomt kjøleskap.

TIPS: Vi kaster store deler av rå grønnsaker, selv om de fint kan brukes. Bruk stokken på grønnsaker som brokkoli og hodekål. Hakk litt, og så har du en wokrett!

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: