© iStockphoto

Seks utskjelte matvarer som i virkeligheten er sunne

Se hvilke ”usunne” matvarer som har kommet ut av skammekroken

Først var de usunne, men så endret ekspertene mening. Nå kan vi LIKEVEL spise disse seks matvarene med god samvittighet.

SJOKOLADE

Flere undersøkelser viser at mørk sjokolade kan være bra for helsen. I følge en studie ved University of Cambridge har sjokoladespisere 37 prosent lavere risiko for hjerte-karsykdommer og 29 prosent lavere risiko for å få slag. Mørk sjokolade har et høyt innhold av de samme antioksidantene som vi også finner i frukt og grønnsaker, og det metter godt. Velg sjokolade med et kakaoinnhold på over 70 prosent – jo høyere kakaoinnhold, desto mindre sukker og andre tilsetninger er det. Bare husk at sjokolade, også av det mørke slaget, er en kaloribombe.

EGG

Frykten for kolesterol begrenset eggespisingen i mange år, men denne frykten var ubegrunnet. Verden rundt fastslår eksperter nå at egg er supersunt. På bakgrunn av data fra over 4,2 millioner mennesker konkluderte forskere i 2013 med at det ikke er sammenheng mellom et stort inntak av egg og blodpropp, hjertestans og andre kretsløpssykdommer. En av de store fordelene med egg er proteinene. Det er høykvalitetsproteiner som får fart på restitusjonen hvis du spiser dem etter hardttrening.

KAFFE

En gang fikk kaffedrikkere vite at dette var en dårlig og usunn vane å ha, men dette har blitt snudd på hodet de siste årene. Hvis du drikker 5–6 kopper om dagen, synker risikoen for å utvikle type–2–diabetes med opptil 33 prosent, og det ser ut til at kaffe også beskytter mot sykdommer som Alzheimer og visse kreftformer. Også sportslige prestasjoner ser også ut til å dra nytte av kaffe.

OST

Ost er harmløst for kolesterolnivået, lyder det fra forskere, som dermed begraver enda en gammel ”sannhet”. Det høye kalsiuminnholdet i ost transporterer mettet fett ut av kroppen før det blir tatt opp, og de gode bakteriekulturene er supersunne. Ost inneholder mange mettende animalske proteiner og det senker trolig også risikoen for type–2–diabetes, men pass på kaloriene.

POTETER

Frykten for karbohydrater og stivelse har gitt poteten et dårlig rykte, men det er ubegrunnet. Særlig nypoteter er et ernæringsmessig blinkskudd. Karbohydratene fra nypoteter tas langsommere opp i kroppen enn karbohydrater fra gamle poteter, og gir derfor ikke så store blodsukkersvingninger. Og fordi vi kan spise skallet gir nypoteter mer fiber, vitaminer og mineraler. De er også en utmerket kilde til C-vitamin. Vil du gjøre potetene enda sunnere, kan du koke dem opp og avkjøle dem over natten. Da blir en del av karbohydratene omgjort til såkalt resistent stivelse, som virker som kostfiber. Det metter ekstra godt og sparer deg for noen kalorier.

SMØR

Det mettede fettet er kanskje ikke så usunt som man hittil har trodd, lyder det nå fra flere forskere. Se disse 18 grunnene til hvorfor du bør spise smør – og unngå ”smørskrekken” .

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: