© iStock

Slik får du nok grønnsaker

Det trenger verken ta lang tid eller være vanskelig å spise mer grønnsaker. Her er tre enkle tips som får deg til å spise mer grønt.

23. mars 2017 av Maria Albøg Jespersen / I FORM

Forbered grønnsaker til hele uka

Selv om du ikke har tid til de helt store kuli­nariske prosjektene når du kommer hjem fra jobb, er det flere ting du kan gjøre for å spise mer grønt til hverdags.

Nøkkelordet er forberedelse. Mot slutten av helgen kan du bruke en liten halvtime på å forberede grønnsaker for hele uken. Du kan for eksempel rive gulrot eller kål, slik at du har fyll til en kjøttsaus eller enkel råkost til en fiskerett. Lag gjerne store porsjoner, så har du mat for flere dager.

Men vær oppmerksom på at grønnsakene ikke tåler lys og oksygen. Vitaminene og det naturlige innholdet av antioksidanter kan derfor gå tapt når du behandler grønnsakene mange dager i forveien.

Heldigvis er det enkelt å løse ved at du legger grønnsakene i en lufttett beholder så snart du har kuttet dem opp. For å forlenge holdbarheten ytterligere kan du legge litt fuktig kjøkkenpapir øverst og nederst i beholderen. Hvis du også presser litt sitron over, unngår du at grønnsakene blir brune. 

Slik gjør du

1. Vannholdige grønnsaker

Skjær grønnsakene i staver, og spis dem som knaskegrønt. Du kan også kjøre squash eller andre typer grønnsaker i en såkalt spiralimaskin, som forvandler dem til lekre spagettistrimler.

Holdbarhet etter bearbeiding: 1-2 dager i kjøleskap

2. Rotfrukter

Riv dem, kutt dem til staver som kan bakes, eller skjær grønnsakene fint på et mandolinjern. Lag tynne flak til salater eller fyll i gryteretter.

Holdbarhet etter bearbeiding: 3-4 dager i kjøleskap

3. Kål

Fjern de ytterste bladene, og snitt kålen fint. Pass på at kålstykkene ikke blir for store, for da blir det vanskelig å tygge dem. Tilsett eventuelt en syreholdig dressing basert på eddik eller sitron, så holder kålen seg lenger. Spis den rå, eller bruk den i wokretter.

Holdbarhet etter bearbeiding: 3-4 dager i kjøleskap

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: