Mann som lager salat
© iStock

Slik øker du metthetsfølelsen

Ved å stimulere sansene kan hjernen lures til å føle større metthet. Det kan være en stor hjelp hvis du prøver å gå ned i vekt og sulten noen ganger overtar helt. Derfor er det ting som er viktig å være oppmerksom på når du lager mat.

22. mai 2018

Slik føler du det mettere

Metthet handler ikke bare om å fylle magen. Faktorer som utseende, smak og konsistens påvirker også når du føler deg mett. Vi har samlet noen tips til hvordan du kan føle større metthet uten å bli stappfull i magen. 

Synet

Jo flere farger og former det er i kostholdet, desto bedre metthetsfølelse. Et flott og annerledes måltid gjør at du blir mer til stede når du spiser. Prøv derfor å lage noen andre utskjæringer enn det du pleier. Du kan for eksempel skjære brødet i trekanter i stedet for den klassiske firkantede formen. Sørg også for at maten har forskjellige farger. 

Metthetsfølelsen kan også økes ved å få maten til virke større. Bruk for eksempel mindre tallerkener eller dekk bunnen av tallerkenen med salat slik at den blir fullere uten at kaloriinnholdet øker noe særlig. 

Smaken

Smaken av maten har betydning for hvor store mengder du spiser. Prøv derfor å lage mat som inneholder grunnsmakene: 

  • Surt: finnes i frukt, eddik og syrnede melkeprodukter. 
  • Søtt: finnes i frukt, bord- og melkesukker. 
  • Salt: finnes i bordsalt. 
  • Bittert: finnes i kaffe, grapefrukt, kål og rå kakao.
  • Umami: finnes i grønne asparges, modne tomater, sopp og kjøtt. 

Følelsen

Konsistensen på maten har betydning for metthetsfølelsen. Sørg for at mate inneholder både mykt og sprøtt, slik at det er motstand i maten. 

Smaksnyansene kan forsvinne avhengig av temperaturen på maten. Vær derfor oppmerksom på at temperaturen verken er for varm eller for kald. 

Få mer ut av treningen

Vil du ha større utbytte av treningen? Da må du ha riktig utstyr. Akkurat nå får du en flott treningstrøye fra Craft sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,50- kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Trøya er laget i et lett, mykt og elastisk materiale som følger bevegelsene helt suverent. Den er glimrende når det gjelder å transportere vekk overskuddsvarme fra kroppen, noe som betyr at du kan bruke den til stort sett alt fra en gåtur i skogen til en økt på treningssenteret eller på løpeturen.


Trøya har en verdi på 599,- kr, men akkurat nå får du den sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,50 kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet - riktig god fornøyelse med treningen. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: