Begrens det skjulte saltinntaket ved å styre unna ferdigretter som for eksempel pizza, som ofte er fulle av salt. 

© iStock

Slik reduserer du saltinntaket

Det nytter ikke bare å trappe ned på det lille saltet du drysser på maten. Den store synderen finner vi i mat som pizza, kjøttpålegg og meieriprodukter.

8. mars 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

Får jeg i meg for mye salt?

Jeg vet det er usunt å få i seg for mye salt, men hvor mye kan jeg egentlig spise, og er det en enkel måte å finne ut hvor mye man inntar?

SVAR: Maks-anbefalingen er 5 gram om dagen. Men nordmenns saltinntak er omtrent dobbelt så høyt, ifølge Helsedirektoratet, og det kan gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer. 

For minst 70 prosent av saltet vi får i oss er skjult i industrielt bearbeidede produkter. Det hjelper derfor ikke all verden å kutte ned på det synlige saltet vi drysser på maten. Det gjelder å finne de store saltbombene, for eksempel ferdigretter som pizza, pålegg som spekepølse, salami og ost, samt brød og kornblandinger. 

På varedeklarasjonen står salt som natrium. Du omregner natrium til salt (natriumklorid) ved å gange med 2,5. Produkter med over 1,5 prosent salt (0,6 g natrium per 100 g) regnes som for salte.

4 tips til å redusere saltinntaket

  • Lag mat fra bunnen: Halvfabrikata og industrielle ferdigretter er ofte fulle av salt.
  • Bruk soya: Soyasaus smaker salt, men inneholder likevel 40 prosent mindre natrium enn salt. Bruk for eksempel soyaen til å marinere kylling.
  • Bruk krydder: Mange har vennet seg til at salt er det dominerende krydderet. Prøv i stedet å gi maten smak med andre kryddere.
  • Smak på maten: Det er en dårlig vane automatisk å drysse ekstra salt på maten. Smak alltid på den før du krydrer med ekstra salt.

Få mer ut av treningen 

Vil du ha større utbytte av treningen? Da må du ha riktig utstyr. Akkurat nå får du en flott treningstrøye fra Craft sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,- kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Trøya er laget i et lett, mykt og elastisk materiale som følger bevegelsene helt suverent. Den er glimrende når det gjelder å transportere vekk overskuddsvarme fra kroppen, noe som betyr at du kan bruke den til stort sett alt fra en gåtur i skogen til en økt på treningssenteret eller på løpeturen. Trøya er designet med en lang glidelås foran, og det gir gode muligheter for ventilasjon. Hvis du bruker den en kjølig morgen eller kveld, kan den glides helt opp slik at den høye halsen blir en deilig, tett krage.

Trøya har en verdi på 599,- kr, men akkurat nå får du den sammen med tre utgaver av Aktiv Trening for kun 99,- kr. (+ 49,50 i porto og eksp. Totalt 149,-). Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet - riktig god fornøyelse med treningen. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: