Mann har lyst på kake
© iStock

Slik unngår du ettermiddagskrisen

De fleste opplever økt sult og lyst på sukker utover ettermiddagen. Vi gir deg tre tips til hvordan du kan unngå å havne i ettermiddagsfellen.

13. februar 2017 av Martin Kreutzer

Slik unngår du nedturen OM ettermiddagen

Magien bak et strategisk velfungerende mellommåltid utfolder seg på flere plan.

I praksis er det tre faktorer du bør gi full oppmerksomhet:

1. Timing

Det er utrolig viktig at du inntar måltidet før blodsukkeret er helt på bånn. Begynner du først å få suget etter noe søtt, er løpet kjørt, for da er veien kort for å kaste seg over første og beste sjokolade eller skolebrød – og sende blodsukkeret i berg-og-dal-bane. Det gjelder derfor å spise en halv times tid før trangen melder seg. De fleste vet godt omtrent når det er snakk om, men er du i tvil, så prøv å spise mellommåltidet cirka tre timer etter at du er ferdig med lunsjen.

KORT SAGT: Sett på alarmen på mobilen, så du sørger for å spise før sulten melder seg.

2. Mengde

Det bør være så mye i mellommåltidet at det holder fram til middagen. Det er ikke nok med et eple eller for den saks skyld en banan, for du har godt av å få i deg 250–300 kcal – noe som i praksis tilsvarer kaloriinnholdet i en halv pose epler eller tre bananer. Som en tommelfingerregel bør du spise halvparten av et hovedmåltid. Og ta det helt med ro: Du blir ikke tjukk av de mange kaloriene, for hvis de gir kontroll på energien og sukkersuget, tjenes det raskt inn i form av mindre godteri, bedre trening og færre kalorier til middag.

KORT SAGT: Spis noe som tilsvarer et halvt hovedmåltid.

3. Sammensetning

Et stabilt energinivå er ikke bare avhengig av riktig timing og mengde, men i høy grad også av optimal sammensetning av næringsstoffer. Fettet og spesielt proteinene i måltidet gjør at de blodsukkerstabiliserende karbohydratene treffer blodbanen jevnt. Resultatet er langvarig energi, som holder deg oppe i flere timer. Mettheten blir også langt bedre når alle tre makronæringsstoffer er representert. Sett derfor sammen et måltid som er komponert som et lite hovedmåltid.

KORT SAGT: Sørg for at mellommåltidet både inneholder protein, karbohydrat og fett. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: