Mad, Fersk, Fisk
© Colourbox

Spis fisk - og få proteiner

Til tross for en langstrakt kyst spiser vi fremdeles for lite fisk her til lands – kanskje fordi vi undervurderer hvor sunt det er. Men fisk er rett og slett fantastisk mat. Fisk metter bedre enn storfekjøtt. Den slanker, er bra for hjertet og gir mengder av proteiner til musklene.

26. mai 2010 av Christian Bitz

Mange husker nok fiskemiddagene fra barndommen som en tålmodighetsprøve både for foreldre og barn. Argumentet til mor om at du blir smart av å spise fisk, overbeviste ikke så mange smågutter. Den evige kampen rundt middagsbordet gjorde nok sitt til at mange familier kuttet ut kokt torsk med revet gulrot for husfredens skyld, eller serverte barna pølser mens resten av familien spiste fisk. Men flere burde ha hørt på mor.

En svensk undersøkelse blant 4000 gutter viste at de som spiste fisk, fikk høyere IQ enn dem som ikke spiste fisk. En rekke andre studier har vist at fisk i kostholdet styrker nervesystemet både hos voksne og barn. Gram for gram metter fisk bedre enn rødt kjøtt, og derfor vil fisk hjelpe deg å holde midjemålet i sjakk. Og i stedet for det usunne fettet i rødt kjøtt inneholder fisk sunne oljer som er bra for helsen. Ifølge de offisielle anbefalingene bør vi spise fisk fire ganger i uken eller mer. Og fiskemåltidene bør varieres på lik linje med resten av kostholdet. Du kan for eksempel spise makrell i tomat på brødskivene til lunsj, og variere mellom mager og fet fisk til middag.

Dessverre ligger gjennomsnittet på to fiskemåltider i uken her i landet, og vi bør altså spise dobbelt så mye. Kanskje er det vanens makt som gjør at vi ikke spiser mer fisk. Kanskje spiller det også en viss rolle at folk er redd for å få i seg miljøgifter som PCB og dioksiner. Vanen er det bare du som kan bryte, mens ekspertene lenge har hevdet at fordelene ved å spise fisk minst fire ganger i uken er så uendelig mange at de mer enn opp veier risikoen ved eventuell forurensning.

Helsemyndighetene anbefaler allikevel at du ikke bør spise fet fisk oftere enn to ganger i uken for å unngå å få et for høyt inntak av miljøgifter. Spis også mest fisk fra nederste delen av næringskjeden, siden stor rovfisk i toppen av næringskjeden lagrer flere giftstoffer. Varier også mellom fisketypene.

For mye fisk?

To fiskemiddager eller fire brødskiver med makrell i tomat i uken tilsvarer omtrent 200 gram fisk. Men er det sunnere å spise mer? Ja, så lenge du husker å variere mellom fet og mager fisk – gjerne 300–400 gram i uken.

Så store mengder umettede fettsyrer vil bare gjøre deg ekstra hjertesunn og slank. Men alt med måte; husk fremdeles å spise grønnsaker og grove kornprodukter samt en biff i ny og ne.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: