© Colourbox

Ta godt vare på vitaminene - 2

Kjøl nedDet er mange vitaminer å hente på riktig oppbevaring av frukt og grønt. Ved 20 grader tar det bare to dager før 80 prosent av C-vitaminene i spinat har forsvunnet. Oppbevares spinaten i kjøleskaptemperatur, mister du bare 33 prosent av vitaminene. Men ikke legg frukt som bananer, mango og avokado i kjøleskapet. Oppbevar dem heller svalt, ved 10–12 grader. Den lavere temperaturen gjør at frukt danner mindre etylen, altså den gassen som gjør at frukten modner. Ikke kalde tomater

23. desember 2011

Kjøl ned Det er mange vitaminer å hente på riktig oppbevaring av frukt og grønt. Ved 20 grader tar det bare to dager før 80 prosent av C-vitaminene i spinat har forsvunnet. Oppbevares spinaten i kjøleskaptemperatur, mister du bare 33 prosent av vitaminene. Men ikke legg frukt som bananer, mango og avokado i kjøleskapet. Oppbevar dem heller svalt, ved 10–12 grader. Den lavere temperaturen gjør at frukt danner mindre etylen, altså den gassen som gjør at frukten modner.

Ikke kalde tomater Tomater skal ikke oppbevares i kjøleskap, og helst ikke under ti grader. 13–16 grader er optimalt for modning av tomater og gir den beste beskyttelsen av vitaminene.

Damp grønnsakene Du kan redde flere vitaminer hvis du damper grønnsakene. Det er for eksempel dobbelt så mye B- og C-vitamin i dampet som i kokt brokkoli. Koker du grønnsakene, bør du vente med å legge dem i vannet til det koker. Rask oppvarming ødelegger nemlig færre C-vitaminer enn langsom oppvarming. Koker du grønnsakene i lengre tid, kan innholdet av C-vitamin og folat forsvinne helt. Kok i så lite vann som mulig, og prøv å utnytte kokevannet. Det inneholder nemlig mengder av vitaminer.

Spis skrell Helt opptil 90 prosent av vitaminene i for eksempel et eple sitter enten i skallet eller rett under det, og tendensen er den samme for de fleste frukter og grønnsaker. Derfor skal du bare skrelle frukt og grønt hvis det er helt nødvendig. Koker du poteter og rotgrønnsaker med skallet på, holder du på vitaminene fordi du reduserer antall vitaminer som siver ut i kokevannet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: