UNDER LUPEN: Gir probiotika i yoghurt sunnere tarmflora?

Mange sverger til frokostprodukter som inneholder for eksempel acidophilus-bakterier, for bedre tarmflora. Men gavner virkelig de levende organismene i maten vår helsen?

2. august 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Yoghurt med tilsatte probiotika-bakterier er fast inventar på mange frokostbord. Men har bakteriene egentlig en positiv effekt på tarmfloraen? Forskningen har nå svaret.

Studiene

Et lag med forskere fra Københavns Universitet har i Genome Medicine fått utgitt sin systematiske analyse av sju tidligere utgitte studier. De sju forsknings-forsøkene som ligger til grunn for analyse, er alle forsøk på raske mennesker.

Både før og etter inntak av probiotika-bakterier, fikk forsøkspersonene undersøkt sin avføring. Ved hjelp av avansert DNA-analyse, fikk de i tillegg vurdert sin tarmflora etter lengre tids inntak av probiotika. Det danske forskningsteamet fant ikke noe belegg for at probiotika har nevneverdig effekt på raske menneskers tarmflora.

Ytterligere forskning etterlyses

Til tross for at studien ikke fant noen sammenheng mellom inntak av probiotika i matvarer, så etterlyser man mer forskning på temaet. Det finnes nemlig vitenskapelig belegg for at bakteriene kan fungere som behandling hvis man lider av irritabel tykktarm, kronisk tykktarmbetennelse, magesår eller etter antibiotika-kurer. som ofte er harde for magen.

I kommende studier forventes det at man undersøker hvorvidt probiotika har nevneverdig effekt som ikke kan måles ved avføringsprøver, slik det er gjort i tidligere studier. Inntil det, må du gå etter den famøse magefølelsen, når du skal vurdere om acidophilus-bakterier i yoghurten din, gir deg mer velvære i hverdagen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: