Vil du si at du er avhengig?

Har du problemer med å takke nei når noen byr på noe godt? Er det grunnen til at du får i deg altfor mange kalorier? Her ser du hvordan du unngår å falle for fristelsen hver eneste gang.

27. februar 2013

Skriker smaksløkene etter en pose med fettdryppende potetgull, kan grunnen være at du har svettet ut en masse salt under trening. Og hvis du plutselig føler en uimotståelig trang til å kjøpe en innbakt pølse mens du betaler for bensinen, kan det være at hjernen spiller deg et puss ved å gjenta steinaldermannens motto om at fett er bra, og at mye fett er bedre!

Matlysten er underlagt et sinnrikt system som skal sørge for at vi nærmest automatisk gjør de rette matvalgene. Samtidig er trangen også underlagt en lang rekke andre faktorer, for eksempel at mat skal spre glede, bringe trøst og skape hygge. Alt dette går inn og forstyrrer den fundamentale kaloristyringen via enkel sult og metthet. Heldigvis kan du unngå mange tomme og fetende kalorier bare ved å bli flinkere til å tolke kroppens signaler.

Heldigvis kan du fjerne mange tomme og fetende kalorier bare ved å bli flinkere til å tolke kroppens signaler.

Du har lyst på: Brus

Du trenger: Smaken søtt Slik henger det sammen: Hjernen reagerer positivt på søtsmak. Brus og andre væsker med mye smak er derfor mer tilfredsstillende å drikke enn vann. Når humøret synker fordi du blir trett, frister ubevisste deler av hjernen deg til å drikke søt brus. I stedet kan du spise: Du har faktisk to valgmuligheter. Den ene går ut på å velge en lettbrus som smaker søtt, men er uten sukker. På grunn av de mange tilsetningsstoffene er det likevel ikke et sunt valg. Da er det sunnere å skjære opp noen skiver av en økologisk appelsin og legge dem i en mugge med isvann. Du kan også ha i litt sitronsaft for å få mer smak. Tips: Pass på væskebalansen. Dehydrering forsterker trangen til å drikke store mengder brus. Venn deg til å ta et stort glass vann til hvert måltid. På den måten er du på god vei til å gjenopprette væskebalansen.

Du har lyst på: Potetgull

Du trenger: Natrium Slik henger det sammen: Når potetgulltrangen melder seg, kan årsaken være at du mangler natrium. Mineralet er en bestanddel i bordsalt og er normalt ikke noe kroppen mangler. Når du trener, svetter du likevel ut store mengder, og derfor kan du føle trang til salt snacks som potetgull, saltstenger eller salt lakris. I stedet kan du spise: Føler du trang til salt og har trent hardt, skal du tilgodese kroppens behov, men ikke ved å spise potetgull og annet usunt. Ha heller litt mer salt på biffen eller potetene. Eller spis natriumholdige matvarer som mager ost eller skalldyr som reker, hummer og muslinger. Tips: Under svettedrivende trening kan det være en fordel å drikke vann som er tilsatt elektrolytter. Det er de fleste sportsdrikker. Men vil du helst unngå kaloriene, så finnes det også brusetabletter til drikkeflasken som primært bidrar med forskjellige salter, men uten større mengder sukker.

Du har lyst på: Melkesjokolade

Du trenger: Dopamin Slik henger det sammen: Følelsesmessig ubalanse er nær knyttet til hjernens kjemi. Stoffer som dopamin, serotonin og flere andre, regulerer hjernen og skaper glede eller det stikk motsatte. Forsøk viser at bestemte matvarer kan påvirke hjernens kjemi i gunstig retning ved å fremme produksjonen av humørløftende stoffer. Opplever du stress og nedstemthet, vil det ofte ledsages av en trang til disse matvarene. Melkesjokoladens kombinasjon av fett og sukker fører til en voldsom produksjon av ”lykkestoffer”. I stedet kan du spise: En god biff eller en kyllingfilet med ferskpoteter og litt fet saus gir samme virkning, men i en langt sunnere form. Særlig kjøttproteinene har en stor del av æren, fordi kroppen bruker aminosyrene til å danne beroligende stoffer. Tips: Snør løpeskoene, og kom deg ut og tren hvis humøret er i ulage. Når du trener, skilles det ut endorfiner. Det er stoffer som minner mye om stoffene som finnes i såkalte lykkepiller.

Du har lyst på: Kaffe

Du trenger: Energi Slik henger det sammen: Kaffe er ikke usunt i seg selv, men gir ikke det du egentlig trenger, nemlig energi. Koffein virker oppkvikkende på hjernen og kan løfte både humøret og konsentrasjonsevnen. Ofte oppstår trangen til en kopp kaffe sent på for- og ettermiddagen og skyldes at energilagrene er i ferd med å gå tomme. Du kan løse problemet midlertidig ved hjelp av littkoffein, og det kan holde deg gående til neste måltid.I stedet kan du spise: Ta et lett mellommåltid i stedet for kaffen. Ved å spise litt frukt og en håndfull nøtter stabiliserer du blodsukkeret og unngår at konsentrasjonen svikter. Strategisk timing er likevel viktig. Når først kaffetørsten melder seg for alvor, er det nemlig som regel for sent. Prøv å spise et lite måltid en halv time før kaffetrangen er som mest uttalt. Tips: Ta gjerne en kopp kaffe også på andre tidspunkter. Kaffe demper blodsukkeret og forebygger diabetes.

Du har lyst på: Innbakt pølse

Du trenger: Salt og fett Slik henger det sammen: Enkel sult kan være årsaken til at salt og fet hurtigmat virker fristende. Forskere har likevel påvist at sammenhengene er mer kompliserte enn som så. Når du spiser fet og salt hurtigmat, stimuleres visse områder i hjernen, og med tiden vil du gjerne ha mer av det samme. Ved å gi etter for trangen kommer du lett inn i en ond sirkel. I stedet kan du spise: Kommer trangen over deg, så kjøp heller en pose salte mandler. De gir saltsmak og rikelig med fett, men også sunne fettstoffer og kostfiber som gjør utskeielsen langt mindre skadelig. Føler du trang til mye saltsmak i hovedmåltidet – og det ikke er tegn på natriummangel – kan du prøve å krydre med løpstikke, en urt som ofte kan hindre en større saltorgie. Tips: Forebygg pølsetrangen ved å spise strategisk. Et måltid hver tredje time gjennom hele dagen gjør at du får et mer stabilt energinivå og unngår å bli altfor sulten.

Du har lyst på: Vingummi

Du trenger: Syre Slik henger det sammen: Særlig etter et tungt måltid kan man få en trang til å fråtse i vingummi. En mulig årsak er at magen sliter med å fordøye maten og har problemer med å produsere tilstrekkelig mye magesyre til prosessen. Ved å spise syrlig vingummi, hjelper du fordøyelsen litt på vei. I stedet kan du spise: Et eple etter måltidet kan erstatte vingummi. Fruktsyrene i eplet stimulerer fordøyelsen. Det samme gjør kostfibrene. Alternativt kan du allerede under måltidet hjelpe magen i gang ved å ha litt frukteddik på salaten. Tips: Føler du ofte trang til søtsaker etter et hovedmåltid, kan det henge sammen med at blodsukkeret har vært veldig lavt tidligere på dagen. Selv om du spiser deg mett under påfølgende måltider, er ofte trangen til noe søtt vanskelig å bli kvitt. Unngå problemet ved å spise mellommåltider. Skulle du likevel få blodsukkerfall, så sørg for at hovedmåltidet inneholder noe søtt, for eksempel litt sursøt saus.

Du har lyst på: Mørk sjokolade

Du trenger: Antioksidanter Slik henger det sammen: I naturen kan bitter smak være et varsel om at noe er giftig, men også et tegn på høyt innhold av styrkende stoffer som antioksidanter. Jakten på sunne stoffer kan være årsaken til at mange småbarn liker for eksempel kaffe og øl. Og det kan også være årsaken til at du får lyst på mørk sjokolade. Den bitre sjokoladesmaken skyldes et høyt innhold av mikroskopiske plantestoffer som styrker kroppens immunforsvar og dermed også gjør deg friskere. I stedet kan du spise: En god mørk sjokolade er ikke det verste du kan spise. Den inneholder nemlig mye sunt – men også mange kalorier. Derfor er du bedre tjent med mindre kaloritunge alternativer, for eksempel en kopp te, plommer eller gulrøtter, som også inneholder mange antioksidanter. Tips: Spis mange forskjellige slags frukt og grønt. Undersøkelser viser at det finnes hundrevis av forskjellige typer antioksidanter som påvirker helsen positivt, på hver sin måte.

Les også

Hvorfor begynte du å løpe?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: