Alt du bør vite om BCAA

Hva får du ut av BCAA, og hvordan virker det? Her viser vi fordeler og ulemper ved BCAA, og hva du kan ta i stedet.

12. oktober 2015 av Martin Kreutzer

Hva er det? BCAA (branched-chain amino acids) inneholder de tre essensielle aminosyrene leucin, valin og isoleucin, som kroppen bruker til å bygge muskelvev. Sammenlignet med vanlig proteinpulver, som består av proteiner bygd opp av BCAA og mange andre aminosyrer, får du ren vare fra BCAA-tilskudd.

Hvordan virker det? Ved å ta tilskudd av BCAA sikrer du deg mot at mangler i kostholdet bremser muskeloppbyggingen. En ekstrabonus ved BCAA er at aminosyrene gir et mentalt løft, slik at du kan presse deg litt ekstra under hard trening.

Hvem trenger BCAA?

Spiser du mye animalsk protein, er det ytterst tvilsomt om ekstra BCAA vil gi deg noe, da animalske proteiner er rike på essensielle aminosyrer. Trener du ekstremt hardt med massiv muskelvekst som mål, kan du overveie et tilskudd av BCAA – ikke minst pga. den mentale effekten.

Hvor/når skal du ta det? BCAA tas opp ganske raskt – i motsetning til hele proteiner, som først må spaltes til aminosyrer i magesekken. Ved å ta BCAA-kapslene rett før trening får du et mentalt løft.Samtidig er aminosyrene tilgjengelige når muskelvevet skal gjenoppbygges etter trening.

Hva kan du ta i stedet? Kjøtt, egg, fisk, fugl og meieriprodukter inneholder BCAA, men her er de bundet i proteinstrukturer som først må spaltes i magesekken. Derfor tas de opp langsommere og gir mindre stigning i kroppens produksjon av veksthormoner.

Hva koster det? Prismessig ligger BCAA på 2–3 kr per dagsdose.

Hva bør du være oppmerksom på? Når det gjelder prisen, så husk at det ikke er antallet kapsler eller mengden pulver som er avgjørende, men mengden av BCAA.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: