Alt du bør vite om kreatin pulver

Hva får du ut av kreatin pulver, og hvordan virker det? Her viser vi kreatin pulverets fordeler og ulemper, og hva du kan ta i stedet.

12. oktober 2015 av Martin Kreutzer.

Hva er det? Kreatin er et stoff som finnes naturlig i musklene. Her blir det omdannet til kreatinfosfat, og det inngår i energifrigjøringen som skjer når du utfører eksplosivt muskelarbeid.

Hvordan virker det? Ved å ta kreatintilskudd klarer du å utføre et ekstra løft per sett når du trener styrke. Det er fordi du har mer energi å bruke, men det er først etter at du har tatt tilskudd av kreatin i 5–7 dager at musklene er ”fylt opp” og blir i stand til å yte maksimalt.

Hvem trenger kreatin pulver?

Kreatin er hovedsakelig for utøvere som har kommet til et platå i treningen. En kreatinkur øker yteevnen ved at den gir økt styrke og eksplosivitet, og resultatet er at du kan presse musklene ekstra hardt. Det gir sterkere vekstimpulser som får musklene til å vokse.

Hvor/når skal du ta det? Enkelte undersøkelser viser at effekten er størst hvis du tar kreatin med én gang etter trening. En vanlig dose ligger på 3–5 gram. Denne mengden tas i 4–6 uker, deretter anbefales det å ta en pause på 2–4 uker fordi kroppen fortsatt reagerer på det du allerede har tatt.

Hva kan du ta i stedet? Kreatin finnes naturlig i kjøtt, men i veldig små konsentrasjoner, så det er vanskelig å øke kreatininntaket ved å spise. En del mennesker har også så naturlig høyt innhold av kreatin i musklene at ekstra tilskudd ikke gir noen virkning.

Hva koster det? Prisene varierer ganske mye. En vanlig dagsdose på tre gram kreatin koster cirka en krone.

Hva bør du være oppmerksom på? Kreatin har en liten bivirkning. Det gjør at det bindes en del vann i musklene, slik at de kan bli tunge.

Slik tar du kreatin: Kreatin fås både i pulverform og som kapsler. En vanlig dose ligger på 3–5 gram. Denne mengden tas i 4–6 uker, og deretter anbefales det å ta en pause på 2–4 uker for at kroppen skal fortsette å respondere på inntaket. Tilskuddet tas best opp i kroppen sammen med karbohydrater, så spis det for eksempel som en del av restitusjonsmåltidet. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: