D-vitamin
D-vitamin

Alt du må vite om D-vitamin.

© Colourbox

D-vitamin – derfor er det viktig

Får du for lite eller for mye D-vitamin? Hvordan får du nok D-vitamin? Og hvorfor trenger du i det hele tatt D-vitamin? Det og mye mer finner du ut her.

21. september 2017

D-vitamin generelt

D-vitamin er et såkalt provitamin. Forskjellen på vanlige vitaminer og provitaminer er at vi selv kan danne provitaminer, men det kan vi ikke med vanlige vitaminer.

I de skandinaviske landene danner vi D-vitamin gjennom huden om sommeren, når dagene er lange og lyse. Det krever imidlertid at vi oppholder oss ute i sola i 5-30 minutter, to-tre ganger i uka. 

D-vitamin tas opp i tarmen når vi spiser mye D-vitaminrik mat eller kosttilskudd med D-vitamin. 


Hva er D-vitamin bra for?

D-vitamin er viktig for oss av to viktige årsaker:

 • D-vitamin regulerer konsentrasjonen av kalsium i blodet. 
 • D-vitamin er nødvendig for bein og tenners omsetning av kalsium og fosfat 

I tillegg tyder forskning på at D-vitamin også er bra for immunforsvaret, blodsukkerreguleringen, energinivået og humøret. 


D-vitaminmangel

D-vitaminmangel skyldes oftest en kombinasjon av for lite direkte sollys på huden og for lite D-vitamin i kostholdet. 

Vi skiller mellom tre grader av mangel på D-vitamin: 

 • Lett D-vitaminmangel
 • Moderat D-vitaminmangel
 • Kraftig D-vitaminmangel

Kraftig mangel på D-vitamin er nesten ikke-eksisterende i vår del av verden, og det skyldes som regel en tarmsykdom eller et meget ensidig kosthold. 

Lett D-vitaminmangel ser vi derimot ofte i de skandinaviske landene. I motsetning til land som ligger tettere på ekvator, får vi skandinaver ikke den samme mengden sollys i løpet av året. Mesteparten av året er solmengden rett og slett for lav til at vi får nok D-vitamin fra solas UVB-stråler. 

Hvis du vil forebygge D-vitaminmangel skal du derfor:

 • Spise fet fisk som sild, makrell og laks ukentlig.
 • Oppholde deg i sola i 5-30 minutter noen ganger i uka hele sommerhalvåret. 


Symptomer på D-vitaminmangel

Symptomene på D-vitaminmangel kan være vanskelig å finne, og ofte ligner det på mange vanlige plager.

Muskelsmerter og muskeltrøtthet kan være tegn på at du har hatt underskudd av D-vitamin lenge. I sjeldne tilfeller kan mangel på D-vitamin komme til uttrykk ved smerter rundt korsryggen, ryggen, bekkenet, hoftene og brystkassa. 

I kjølvannet av de fysiske symptomene, kan D-vitaminmangel også vise seg ved at du føler deg depressiv og maktesløs. Hvem får D-vitaminmangel?

De fleste friske og sunne mennesker trenger ikke bekymre seg for om de får nok D-vitamin eller ikke. De får nok D-vitamin via sola og kostholdet. 

D-vitaminmangel ses vanligvis hos de som av en elle rannen grunn får veldig lite sollys på huden. Det kan for eksempel være eldre mennesker som sjelden går ut eller mennesker som går veldig tildekket. Hvem trenger D-vitamin som kosttilskudd?

Før du stikker på apoteket eller i butikken og kjøper D-vitamintabletter, bør du alltid snakke med legen din først. Er du frisk og spiser sunt, er det som regel ikke nødvendig å ta tilskudd av D-vitamin. 

For noen grupper kan det imidlertid være nødvendig å ta D-vitamin som kosttilskudd. Dette gjelder: 

 • Personer over 70 år
 • Personer som risikerer å utvikle beinskjørhet
 • Personer som sjelden går ut
 • Personer som veldig tildekket
 • Gravide kvinner
 • Barn mellem 0-2 år


Hvor mye D-vitamin trenger vi?

Det kan være vanskelig å si nøyaktig hvor mye D-vitamin vi trenger. Følger du rådene om å få sollys på huden i 5-30 minutter i sommerhalvåret og samtidig spiser fisk noen ganger i uka, så burde det gå fint. Med andre ord så trenger korppen bare en passende og naturlig mengde D-vitamin. 

Hvis du lider av D-vitamin-mangel må legen bestemme hvor mange mikrogram D-vitamin du trenger hver dag. 


Kan man få for mye D-vitamin?

Hvis du tar D-vitamin som kosttilskudd, så kan du få for mye - men bare hvis du tar veldig høye doser. Gjør du det, risikerer du at innholdet av kalsium i blodet blir for høyt. For høy konsentrasjon av kalsium i blodet kan gi kvalme, hodepine og forstoppelse. Over lang tid kan overdosering av D-vitamin også føre til nyrestein. 

Derfor må du alltid snakke med legen din før du begynner å ta den ene D-vitaminpillen etter den andre. 

Aktiv Trening anbefaler: Effektivt treningssett

VIL DU OGSÅ HA sterke rygg- og magemuskler? Det kan du få. En av de aller beste måtene å få det på, er å bruke et magehjul. Med bare få minutters trening hver dag, styrker du kjernemuskulaturen, får en sunnere holdning og unngår å falle sammen i ryggen og få smerter i korsryggen.

AKKURAT NÅ FÅR du et magehjul av høy kvalitet sammen med Aktiv Trening. Magehjulet er designet med dobbelthjul, så du har god stabilitet, og håndtakene er ergonomiske med fordypninger til fingrene. Magehjulet er en del av vårt store treningssett med magehjul, treningsmatte, treningsstrikker, stor øvelsesguide og 3 numre av Aktiv Trening for BARE 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto – i alt 149 kr.) Her kan du lese mer om det fantastisk gode tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: