Kreatin - guide til kreatin
Guide til kreatin

Kan kreatin gi deg større muskler? Og hvor mye kreatin skal du i så fall ta? Her får du svar på spørsmålene du har om kreatin. 

Gir kreatin større muskler?

Kreatin har rykte på seg for å være litt av et vidundermiddel når du vil ha større muskler - men fortjener det sitt rykte? På denne siden får du vite mye mer om kreatin.

Kreatin virker på 2 av 3

Kreatin er et stoff som dannes naturlig i kroppen. Alle får en del kreatin fra matvarer som kjøtt, fisk og fjærkre. Derfor kan det hende at du har mer enn nok kreatin i kroppen allerede. Hvis det er tilfellet, vil ikke ekstra kreatin ha noen effekt og dermed være bortkastet å bruke penger på. 

Cirka en tredel av oss er også såkalte nonresponders, som ikke får noen som helst virkning av kreatin.


Kreatin-kur - hvor mye kreatin daglig? 

Kreatin tas som en kur i 4-6 uker, der man normalt tar en dagsdose på fem gram. Noen undersøkelser tyder på at du får best utbytte ved å ta kreatin rett etter treningen. Etter de 4-6 ukene på kreatin-kur skal du ta en pause på 2-4 uker. 


Er kreatin skadelig?

Nei, kreatin er ikke skadelig, men det er heller ikke noe vidundermiddel.

Hos noen kan kreatin gi en kortvarig prestasjonsøkning på 5–10 prosent. Det vil si at folk for eksempel kan løfte 5–10 prosent tyngre vekter i en periode, og derfor bør også muskelmassen vokse.


Har kreatin bivirkninger?

I de mengdene er det et harmløst stoff uten nevneverdige bivirkninger. Den mest merkbare er at kroppen binder mer vann, og at du derfor kan bli 3–7 kilo tyngre i løpet av en måned.

Kreatin er med andre ord ikke en bombesikker snarvei til mer muskelmasse, og det er faktisk mer sannsynlig at det er helt andre grunner til at resultatene av styrketreningen uteblir. Her ser du tre mulige årsaker.

Flere fakta om kreatin

Hva er kreatin?

Kreatin er et naturlig stoff som finnes i musklene. Her blir det omdannet til kreatinfosfat, som inngår i prosessen med å frigøre energi når du utfører eksplosivt muskelarbeid.

Hvordan virker kreatin?

Når du tar kreatintilskudd, får du frigjort mer energi i musklene. Derfor blir du som regel i stand til å gjøre en ekstra repetisjon per sett i styrketreningen.Den effekten vil du imidlertid først få når du har tatt kreatintilskudd i 5-7 dager, og musklene er fylt helt opp og i stand til å yte maks. Rundt en tredjedel av oss vil ikke ha noen effekt av kreatin, fordi kreatinlagrene allerede er fulle.

Les mer om kreatinpulver her

Derfor vokser ikke musklene:
  • Du hviler ikke nok mellom treningsøktene. Det er bare i hvilefasen at kroppen får nok ro til å gjenoppbygge de nedbrutte musklene og gjøre dem større og sterkere.
  • Du trener for lite. Ett sett til overarmene, ett sett til skuldrene osv. er ikke nok. Utfør 3–6 sett per muskelgruppe. Tren tre ganger i uken.
  • Du trener ikke beina nok. De største musklene sitter i baken og beina. Når du trener dem, får hele kroppen store mengder naturlig veksthormon som gjør at alle musklene vokser.

Aktiv Trening anbefaler: T-skjorte og shorts

Nå kan du få et lekkert treningssett med shorts og t-skjorte til en helt fantastisk pris. Setter er av høy kvalitet og egner seg superbra til en god løpetur eller en økt på treningssenteret. Den geniale hybridshortsen har innebygget tights, noe som gir en fin passform samtidig som du kan nyte den luftige følelsen fra den klassiske splittshortsen. T-skjorta er laget av et lett og behagelig materiale, og baksiden er perforert med mange små, fine hull som gir en fantastisk utlufting når du trener.

Akkurat nå kan du få hele settet med shorts og t-skjorte for KUN 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og ekspedisjon. I alt 149 kr.) Du sparer 669 kr. Sammen med settet får du også 3 numre av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, som er fullt av motiverende tips, gode råd til treningen og kostholdsråd fra våre eksperter. Her kan du lese mer om det fantastiske tilbudet. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: