© villing.com

Hva virker for deg?

Sports- og matforretninger byr på et rikt utvalg av geleer, sportsdrikker og proteinbarer. Men er produktene i det hele tatt egnet for vanlige mosjonister?

23. oktober 2013 av Martin Kreutzer

Det er populært som aldri før å fylle lommene med energigeleer, proteinbarer og sportsdrikker når man skal ut å trene. Før måtte du i en sportsforretning for å få tak i tilskuddene, men i dag selges de hos alle, fra Rema 1000 til bensinstasjoner.

Men virker de kostbare tilskuddene, og er de i det hele tatt nødvendige for din måte å trene på?

Vi gjennomgår de vanligste produktene og ser på hvem som har mest nytte av hva.

Energigel

Hva er det: Små sukkerporsjoner i en brukervennlig innpakning. Den tyktflytende ”sirupen” skylles ned med vann og fungerer som en energidrikk i magen.

Når skal den tas: Primært under langvarige konkurranser og trening, som maraton og triatlon. Hensikten er å holde blodsukkeret stabilt og spare på musklenes karbohydratlagre slik at intensiteten kan holdes oppe under hele løpet.

Anbefalt mengde: Behovet varierer etter intensitet og kroppsvekt. Små personer klarer seg med 20–25 g sukker, tilsvarende en liten gelé, hver halvtime. Større personer kan godt ligge på rundt 30 g sukker per halvtime. Det er viktig å huske at hvert gram skal skylles ned med rundt ti deler vann, altså 3 dl til en gelé med 30 g sukker.

Erstatt med: Den tradisjonelle bananen gir cirka 25 g karbohydrat og er derfor et opplagt alternativ til gelé. En blanding av eplemost og mineralvann vil også kunne ersatte geleen full og helt.

Relevant for: Langdistanseløp som halvmaraton og maraton, eller lengre sykkelturer. Her er geleen en sikker energikilde. De egner seg også som nødrasjon på lange treningsturer, hvis du skulle gå tom for krefter.

Proteinbar

Hva er det: Som regel en blanding av proteinpulver, sirup og forskjellige tilsetningsstoffer. Ofte er den trukket med sjokolade for å døyve smaken av proteinpulveret. Selv om navnet tyder på noe annet, er det ikke uvanlig at den inneholder mer karbohydrat enn protein.

Når bør den spises: Like etter hard trening. Da trenger musklene både karbohydrater og proteiner for å få i gang restitusjonen og reparasjonsprosessene.

Anbefalt mengde: Som en tommelfingerregel trenger du både 25 g protein og 25 g karbohydrat etter styrketrening. Etter kondisjonstrening trenger du 15 g protein og 50 g karbohydrat.

Erstatt med: En dobbel rugbrødskive med et par skiver kjøttpålegg dekker alle kroppens behov for å få i gang restitsjonen på en god måte.

Relevant for: Er først og fremst interessant for deg som trener hardt og hyppig – som tung styrketrening eller hard løpetrening. Jo mer du trener, desto viktigere er det å få i gang restitusjonen etterpå.

Se flere energiprodukter

Logg inn, og les også om:

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: