Proteinpulver
Proteinpulver

Bør du ta proteinpulver?

© Colourbox

Proteinpulver – komplett guide til proteinpulver

Proteinpulver er populært blant mange mosjonister og idrettsutøvere, men er proteinpulver i det hele tatt nødvendig for å trene? Her får du svaret.

26. september 2017

Proteinpulver generelt

Proteinpulver er et proteinrikt kosttilskudd til dem som trenger å supplere det vanlige kostholdet med ekstra protein. Proteinpulver er også rikt på viktige aminosyrer som bidrar til å bygge opp, vedlikeholde og restituere muskler. 

Det finnes flere forskjellige typer proteinpulver. Alle består av protein som er utvunnet av meieriprodukter, soya, ris eller hamp. Som regel blander du det vannoppløselige proteinpulveret med vann, melk eller juice, men det kan også puttes i grøt eller i en smoothie. 


Så mye proteinpulver trenger du

Protein er kroppens byggestein. Etter en hard treningsøkt trenger musklene friske byggesteiner for å bli større og sterkere. Derfor kan det være fint å bruke proteinpulver hvis du trener mye styrke. 

For å holde kroppen vedlike trenger du 0,83 gram protein per kilo kroppsvekt hver dag. Veier du 76 kilo, må du sørge for å få i deg cirka 63 gram protein om dagen. Hvis du driver med tung styrketrening eller hard tempoløping, bør du imidlertid jobbe for å få i deg cirka 1,5-2 gram protein per kilo kroppsvekt. På en hel dag blir det rundt 114 gram hvis du veier 76 kilo. 

Noe av det daglige proteinet kan godt komme fra proteinpulver, men det er ikke et must. Med andre ord kan proteinpulver være en raskt og enkel løsning for å oppfylle proteinbehovet etter hard trening, men du kan fint dekke proteinbehovet gjennom kostholdet. 

Hvis proteinpulver skal utgjøre hele restitusjonsmåltidet etter trening, må du spise mellom 20 og 30 gram - avhengig av hvor hardt du har trent - for å gjenoppbygge musklene. 


Proteinpulver er ikke relevant for alle

Hvis du har stukket snuta inn i et treningssenter, er det fort gjort å tro at trening og proteinpulver henger uløselig sammen. At det rett og slett ikke lar seg gjøre å oppnå de resultatene du ønsker hvis du ikke blander proteinpulver i alt du inntar. Men det stemmer ikke. 

Det er nemlig ikke alle som bør ta proteinpulver. Vanlige mennesker med et vanlig aktivitetsnovå får dekket proteinbehovet ved å følge de offisielle kostholdsrådene og spise variert. Om du bør ta proteinpulver, avhenger derfor både av kostholdet og mosjonsvanene. 

Proteinpulver er primært laget til eliteutøvere som trener hver dag og som trenger å bygge opp musklene etter tung styrketrening eller hard tempoløping. Det er derfor ingen grunn til å putte proteinpulver i drikkeflaska hvis du er en helt vanlig mosjonist. 

Alderen kan også ha noe å si for om du bør ta proteinpulver eller ikke. Noen eldre mennesker opplever at appetitten forsvinner i takt med at det kommer flere og flere lys på bursdagskaka. For dem kan det derfor være nødvendig å ta proteinpulver. 


Slik velger du proteinpulver

Som med så mye annet henger pris og kvalitet ofte sammen - det gjelder også for proteinpulver. Mange av de billige variantene inneholder mye fett og sukker og ikke så mye protein Før du putter en bøtte med proteinpulver i handlekurven, bør du derfor lese varedeklarasjonen godt. Se etter produkter som inneholder minimum 80 gram protein per 100 gram. 

I tillegg til varedeklarasjonen må du også tenke over hva du vil oppnå ved å ta proteinpulver. Det er nemlig forskjell på hva de ulike typene proteinpulver er bra for. 

Proteinpulver basert på myseprotein

Proteinpulver basert på myseprotein (på engelsk kalt whey protein) er den mest populære formen for proteinpulver. Proteinet i mysebasert proteinpulver utvinnes fra kumelk. Denne formen for protein opptas relativt raskt i kroppen og det er derfor mange bruker mysebasert proteinpulver rett etter hard trening. 

Proteinpulver basert på kaseinprotein

Akkurat som myseprotein utvinnes kaseinprotein også fra kumelk, men i motsetning til myseproteinet opptas kaseinprotein langsomt i kroppen. Derfor egner proteinpulver med kaseinprotein seg spesielt godt til å forbedre restitusjonen etter en hard treningsdag. 

Proteinpulver basert på protein fra planter

Hvis du er veganer, lider av laktoseallergi eller bare vil prøve noe annet enn myse- og kaseinproteinbasert proteinpulver, kan du velge mellom ulike proteinpulver som er utvunnet fra planter. Det kan være proteinpulver bastert på vegetabilsk protein fra brun ris eller soyabønner.  


Kan man ta for mye proteinpulver?

Det er ikke helseskadelig å fordoble dosen proteinpulver, men du risikerer å legge mye på deg hvis du gjør det. Proteinpulver inneholder nemlig en del kalorier, og derfor er den overskytende mengden fetende hvis du ikke reduserer kaloriinntaket fra det vanlige kostholdet. 


Dette kan du spise i stedet for proteinpulver

Hvis proteinpulver ikke er helt etter din smak eller du blir lei av å bruke det proteinrike kosttilskuddet, kan du spise dette i stedet:

  • Kjøtt, fisk og fjærkre
  • En rugbrødskive eller grovt rundstykke med kyllingbryst eller tunfisk, 
  • En porsjon havregryn med melk
  • Egg
  • Skyr 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: