© Istock

Stor test: De beste proteinbarene og proteindrikkene etter trening

Etter at du har gitt alt du har på løpeturen eller styrketreningen, skriker musklene etter proteiner og karbohydrater, men hva skal du velge? Vi har testet 32 produkter.

Etter hardtrening trenger du påfyll ganske raskt, men det er sjelden du har det perfekte måltidet tilgjengelig. Derfor vrimler det av produkter som raskt skal gi musklene nødvendige proteiner og raske karbohydrater – og det kan en proteinbar.

Innholdet er viktig i proteinbarer og -drikker

Vi har testet 32 proteinbarer og -drikker. Proteinbarer kommer i mange forskjellige størrelser. Noen proteindrikker selges i porsjonsstørrelser, mens andre kommer i store bøtter eller poser, slik at du blander din egen drikk.

Det er proteinet du betaler for

Vi ser primært på innholdet av protein, da det er det du betaler for. Karbohydratlagrene kan du enkelt fylle ved å ta en banan etter trening. Vi sjekker også priser i forhold til innhold, og vi gir deg prisen du betaler for hvert gram protein.

Smaken spiller en rolle

Vi tester også smak og konsistens både i proteinbarer og -drikker. Smak og behag er naturligvis forskjellig, men vi gir deg vår vurdering. Smaker det godt, eller må du holde for nesa og tvinge det i deg?

Les testen, se vinnerne i de to kategoriene, og bli i stand til å gjøre et kvalifiserte valg neste gang du kjøper en proteinbar eller en proteindrikk.

Slik tester Aktiv Trening

Vi tester et stort utvalg av aktuelle proteinbarer og -drikker på markedet. Så langt det er mulig, prøver vi å belyse sterke og svake sider ved produktet slik at du kan gjøre deg opp en mening om kvaliteten og kjøpe den baren eller drikken som passer deg best. En rekke mannlige testere har prøvd produktene etter henholdsvis intensiv kondisjonstrening og tung styrketrening. De avslører om smaken og konsistensen appellerer til sansene, også når man er trett og sliten. En ernæringsfaglig vurdering går som en rød tråd gjennom anmeldelsen, der det er lagt spesiell vekt på protein- og karbohydratinnholdet. Den generelle kvaliteten på produktet, herunder mengden av tilsetningsstoffer og kvaliteten på proteinene, har også en betydning i totalvurderingen av hver proteinbar og -drikk.

TESTKRITERIER Vi har testet produktene ut fra følgende kriterier:

  • Smak: Glir produktet ned med et stort smil, eller rynker man på nesen og sliter for å svelge? Smak er selvfølgelig subjektivt, men vi sammenfatter hva testpanelet mener og avslører de mest velsmakende produktene.
  • Næringsstoffer: Et produkt må inneholde proteiner og karbohydrater i riktige mengder for å tilgodese behovet etter hard trening. Det er en kjensgjerning som selvfølgelig påvirker vurderingen. Vi ser også på om produktet har andre kvaliteter, for eksempel sunne råvarer og at det ikke inneholder store mengder tilsetningsstoffer.
  • Konsistens: Vi oppgir om baren er tørr eller altfor seig, om det er klumper i drikken eller om konsistensen virker slimete selv om vi ristet den godt.

ANBEFALTE PORSJONSSTØRRELSERNoen drikker selges i større mengder pulver (i bøtter). I så fall anmelder vi anbefalte porsjonsstørrelser.

PRIS Proteiner er vanskeligere å få fra alternative kilder enn karbohydrater. Derfor vurderer vi prisen per gram proteiner.

SAMLET VURDERING Sluttkarakteren er en helhetsvurdering av punktene over, og av hvor lett det er å få i seg produktene etter trening.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: