© Foto: iStock

Fem grunner til å drikke kaffe

En kopp kaffe gir ikke bare en god start på dagen. Den inneholder også en rekke helsefordeler du kan glede deg over hele livet.

31. mai 2022 av Christian Thestrup

Kaffe var i mange år en utskjelt drikk, men det er det slutt på nå. Mange studier peker i retning av at en kopp svart kaffe ikke bare smaker godt, men også er fylt med en rekke helsegevinster. Men det bør være filterkaffe uten melk, sukker eller sirup.

Du bør du også holde deg til maks tre–fire kopper om dagen, da du ellers går over den anbefalte mengden på 400 mg koffein daglig. Men holder du deg til det, tyder mye på at du oppnår mye positivt. Her er fem områder der kaffen ser ut til å være bra for deg. 

1. Kaffe og hjernen

Mye tyder på at kaffe er positivt for hjernen. En rekke undersøkelser peker på at et moderat inntak av kaffe kan beskytte dine små grå mot alzheimer. Men siden studiene er vanskelig å sammenligne, krever det mer forskning før man virkelig kan fastslå sammenhengen mellom hjernehelse og kaffe.

2. Kaffe og fokus

Står du overfor en krevende oppgave? Da kan det kanskje være lurt å drikke en kopp kaffe først. Det er påvist at kaffedrikkere kan oppleve en kortvarig forbedring i reaksjonshastighet, oppmerksomhet og konsentrasjon. Men ingen forskning tyder på at du blir mer kreativ eller idérik av å drikke kaffe, så treet vokser ikke inn i himmelen.

3. Kaffe og kalorier 

Kaffe inneholder ikke kalorier – så lenge du drikker den svart uten melk, sukker eller sirup. Kanskje du til og med har hørt at kaffe øker fettforbrenningen? Det gjør den også til en viss grad, på samme måte som at molekylet alkaloid, som gir kaffen den bitre smaken, i noen studier har vist seg å kunne få personer til å trene hardere og lengre. Men for begge er det forsvinnende små effekter. Så hvis du vil gå ned i vekt, bør du nok heller satse på velkjente råd som å forbrenne mer energi enn du inntar.

4. Kaffe og sykdommer 

Resultatene på kreftområdet er ikke entydige, men det er i hvert fall ikke noe som tyder på at kaffe øker risikoen for vanlige kreftformer som kreft i lever, munnhule, svelg, livmor, tykktarm eller endetarm. Kanskje kaffen faktisk har en positiv effekt, men det mangler som nevnt fortsatt klare bevis på området. Det mangler fortsatt også forskning i forhold til hjerte- og karsykdommer, men nyere studier peker foreløpig i retning av at det heller er en beskyttende enn en skadelig effekt. Men det avhenger veldig av hvilken type kaffe du drikker, ettersom noen typer kaffe, som for eksempel kokekaffe, ser ut til at kunne øke kolesterolnivået. 

5. Kaffe og et langt liv

De færreste kaffedrikkere har nok lyst til å unnvære sin daglige kopp kaffe. Men selv om den kanskje gjør livet bedre, er det vanskelig å si om den også bidrar til å gjøre livet lengre. Et moderat kaffeforbruk er ikke assosiert med økt dødelighet hos friske personer. Noen undersøkelser peker til og med på at det kan redusere risikoen for tidlig død, men vanntette bevis på det området mangler fortsatt. Så kanskje vi bare bør drikke morgenkaffen for vår egen skyld – og ikke minst for dem rundt oss.

Kilder: Journal of Alzheimer’s Disease, Gastroenterology, Diabetologia, Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology m.fl.  

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: