Planter og nøtter i et glass med sugerør.
© Thomas Dahl

Plantedrikker: Hvilken er sunnest?

Dyrevelferd, klima og helse er noen av grunnene til at mange bytter ut kumelken med plantebaserte alternativer. Men hvor sunne er de populære drikkene egentlig?

9. november 2022 av Martin Kreutzer

Når vi skal ha melk til brødskivene eller over havregrynene, velger stadig flere av oss en variant som aldri har vært i nærheten av et dyr. Kumelken har fått hard konkurranse, og de siste årene er salget av alternativer som soyamelk, rismelk og havremelk mangedoblet. Dyrevelferd, miljø og antatte helsegevinster er noen av årsakene.

Men hvor sunne er de populære drikkene egentlig? Vi har sjekket sju ulike plantebaserte alternativer og de ernæringsmessige konsekvensene av å velge dem framfor vanlig melk. 

De sju plantedrikkene

Quinoamelk 

Soyamelk

Havremelk

Mandelmelk

Kokosdrikk

Hampmelk

Rismelk

Vanlige spørsmål

Quinoamelk

Hva er det?

Quinoamelk er basert på masse vann, bitte litt av det populære superfrøet quinoa og ofte litt solsikkeolje og fiber for å justere konsistensen.

Hva egner den seg til?

Drikken kan på mange måter brukes der du ellers ville bruke vanlig melk. Men vær oppmerksom på at quinoadrikken rent ernæringsmessig gir deg en helt annen fordeling av proteiner, fett og karbohydrater enn kumelk.

Fordeler

Drikken er fri for gluten og laktose, som kan provosere mage og tarm. Dessuten inneholder den lite fett.

Ulemper

Quinoadrikken er et slapt alternativ til kumelk når det gjelder proteiner, som er viktig for musklene. Med en pris på opp mot 60 kroner literen er den også utrolig dyr.

Konklusjon

Den kalorifattige drikken er harmløs. Bare sjekk på varedeklarasjonen at den er beriket med kalsium, som skjelettet trenger. 

Soyamelk

Hva er det?

Soyamelk er vann tilsatt soyabønner, sirup og alger som stabiliserer konsistensen. Den fås også i en usøtet variant med et forsvinnende lavt karbohydratinnhold.

Hva egner den seg til?

Drikken kan fint erstatte kumelk, da sammensetningen ligner en blanding av lettmelk og H-melk. I motsetning til de fleste andre plantedrikkene inneholder den masse proteiner av høy kvalitet. Sødmen fra sirup og vanilje passer også i kaffe, gryn og smoothie.

Fordeler:

Soyamelk har høyt proteininnhold og er fri for gluten og laktose. 

Ulemper:

Den er omtrent dobbelt så dyr som kumelk og dessuten relativt fet. 

Konklusjon

Rent ernæringsmessig det beste alternativet til kumelk. Den eneste betenkeligheten er at den helsemessige betydningen av soyastoffene fortsatt er uavklart. Derfor fraråder også helse- myndighetene at soyamelk gis til barn under to år. 

Havremelk

Hva er det?

Enda en drikk som blander vann med en vegetabilsk hovedingrediens – i dette tilfelle havre, som ledsages av solsikkeolje og stabilisatorer for å skape en melkelignende konsistens.

Hva egner den seg til?

Med et svært lavt proteininnhold er ikke dette drikken du tyr til når du skal sette i gang muskeloppbygningen etter trening, men bortsett fra det kan den brukes som vanlig melk.

Fordeler

Drikken er fri for melkesukker, og med sin milde og runde smak fungerer den fint i både smoothie og på gryn.

Ulemper

Det kan forekomme gluten i drikken. Et annet minus er at den er så proteinfattig og karbohydratrik at den ernæringsmessig nesten blir som brus. 

Konklusjon

De fleste varianter er tilsatt kalsium, slik at det er på nivå med kumelk. Det usannsynlig lave proteininnholdet gjør riktignok at drikken ernæringsmessig ikke er i nærheten av vanlig melk. 

Mandelmelk

Hva er det?

Mandelmelk er for det meste vann som er tilsatt litt mandler, sukker og stabili- satorer.

Hva egner den seg til?

Smaken er mild og vennlig, og drikken fungerer fint på alle områder du ellers ville brukt kumelk. Det er riktignok en enorm svakhet at proteininnholdet er
så lavt. Ja, du leste riktig, for selv om det er proteinrike mandler i drikken, er innholdet så forsvinnende lite at du bare får 1/6 av proteinene sammenlignet med kumelk.

Fordeler
En svært kalorifattig drikk, som ligger rundt 50 prosent under skummet- melk. Du unngår gluten og laktose.

Ulemper

Prisen bør skremme bort de fleste. Og så hjelper det ikke at drikken er en proteinmessig fallitterklæring.

Konklusjon 

En oppskrytt erstatning for kumelk. Ikke tro at dette er en snarvei til de sunne kvalitetene i mandler, for da vil du bli veldig skuffet. 

Kokosdrikk

Hva er det?

Her får du litt kokosmelk, sukker og stivelse, som er rørt ut i masse vann og konsistensregulert med et par stabilisatorer. Resultatet er en næringsfattig drikk, som er mye mindre fet enn man skulle tro når det er brukt kokos.

Hva egner den seg til?

Smaksmessig er den velegnet til smoothie, desserter og i asiatiske matretter. Men drikken inneholder veldig lite proteiner, så den vil ikke gjøre at du føler deg mettere etter måltidet.

Fordeler:

Det er verken gluten eller laktose i drikken. Fettinnholdet er dessuten lavt, og kaloriinnholdet også.

Ulemper:

Fattig på proteiner og vanvittig dyr. Med mindre du spesifikt velger en variant som er tilsatt kalsium, går du også glipp av kumelkens gode egenskaper for skjelettet.

Konklusjon:

Dyr og slapp, men velsmakende, drikk som heller mer i retning av saft og godteri enn sunn mat.

Hampmelk

Hva er det?

Hampmelk er ikke noe man blir beruset av, selv om navnet kan gi slike assosiasjoner. I stedet er det snakk om en drikk med mild smak, som i tillegg til vann primært består av hampfrø, hampolje og stivelse.

Hva egner den seg til?

Bruk den slik du ville brukt vanlig melk. Smaksmessig fungerer det fint, men det lave innholdet av proteiner og karbohydrater, sammen med et fettinnhold som nærmer seg H-melk, gjør at den ikke kan erstatte kumelk når det gjelder de ernæringsmessige kvalitetene.

Fordeler

Den er fri for gluten og laktose, som kan provosere mage og tarm hos enkelte.

Ulemper

Svært dyr og inneholder mye fett. Den har også lite proteiner.

Konklusjon

Et dyrt alternativ til annen melkeerstatning. Unødvendig fet og uten noen særlig fordeler som skulle gi noen god grunn til å kjøpe den. 

Rismelk

Hva er det?

Drikken består av en del ris og litt olje, som er blandet ut i masse vann.

Hva egner den seg til?

I bunn og grunn kan du bruke risdrikken der du vanligvis bruker vanlig melk, men vær oppmerksom på at de ernæringsmessige kvalitetene er helt annerledes enn i kumelk. Rismelk inneholder omtrent ikke proteiner. Karbohydratinnholdet derimot, er på nivå med cola!

Fordeler

Rismelk inneholder verken gluten eller laktose.

Ulemper

Ekstremt karbohydratrik og fattig på proteiner. Helsemyndighetene påpeker at det er funnet små mengder av det giftige stoffet arsen i rismelk. Derfor bør små barn unngå rismelk i store mengder.

Konklusjon

En skikkelig karbohydratbombe. Melk tilsettes ofte i karbohydratrike måltider for å tilføre proteiner, som metter og bygger opp musklene. Det gjør overhodet ikke risdrikken. Tvert imot! 

Tabell over næringsinnholdet i ulike plantedrikker
Næringsinnholdet i plantedrikker kan skille seg veldig fra kumelk. Her er innholdet per 100 gram, men vær oppmerksom på at det kan variere etter hvilket merke du velger.

Vanlige spørsmål

KUMELK I MOTVIND

Vanlig melk utfordres først og fremst av en tro på at det er usunt å drikke melk. Men det er mange myter ute og går, så her er faktaene.

Er kumelk usunt?

Nei, det er det ikke belegg for å hevde – annet enn for et fåtall av oss. Helsemyndighetene estimerer at cirka to prosent av befolkningen er allergisk mot melkeproteiner, mens en litt større andel på 5–6 prosent reagerer negativt på laktose. Er du allergisk mot proteinene i kumelk, vil du sannsynligvis heller ikke tåle melk fra andre dyr. Melkesukkeret finner du også i ulike typer melk. Derimot er innholdet iblant annet ost og proteinrike yoghurter som skyr og gresk yoghurt så lavt at du burde kunne tåle dem. 

Hvordan vet jeg om jeg er allergisk?
Du kan bli testet for både allergi overfor melkeprotein og for laktoseintoleranse. I utgangspunktet er det også relativt enkelt å avdekke eventuelle problemer rett og slett ved å kjenne etter hvordan du føler deg etter inntaket av melk. Merker du en negativ reaksjon i form av slimdannelse i svelget eller problemer med magen? Hvis du ikke merker den slags symptomer, tåler du høyst sannsynlig kumelk og kan fint innta den næringsrike drikken uten å bekymre deg for bivirkningene.

Kan jeg klare meg uten melk?

Ja, i prinsippet bør det gå helt fint å kutte ut melk, så lenge du passer på å få i deg kalsium fra andre kilder som fullkorn, frø, kjerner og enkelte grønnsaker  eller alternativt ta kosttilskudd, for kalsium er viktig for skjelettet. Mange av plantedrikkene er tilsatt så mye kalsium at det tilsvarer kumelk, men sjekk næringsinnholdet. Kumelk er også en god kilde til proteiner, så hvis du trener mye og dropper melk, bør du passe på å få deg nok protein gjennom maten. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: