Fermentert rødkål - sunt og fristende Etter to ukers fermentering er rødkålen klar til bruk.© Lisbeth Rose

Fermentert rødkål - slik gjør du

Fermentering av rødkål er et sunt og fristende alternativ til den tradisjonelle syltede rødkålen. Selve fermenteringen tar tid - med de mange melkesyrebakteriene i den fermenterte kålen er gull verdt for magen din. Og så er smaken fin og rund. Her får du oppskriften.

1. desember 2019

Ingredienser til fermentert rødkål: Til sylteglass á 1 liter:

  • 700 g økologisk rødkål

  • 300 g økologiske rødbeter

  • 2 ss. havsalt

  • 15 nelliker

  • 1 liter økologisk rød druejuice/fruktjuice

  • Vann etter behov

  • Et sammenfoldet rødkålblad eller halvtjukke skiver av økologiske rødbeter som lokk.

Fermentering: Slik lager du fermentert rødkål

Snitt rødkålen fint eller grovt etter eget ønske. Skrell rødbetene, og riv dem grovt på et rivjern.

Bland rødkål, rødbeter, salt og nelliker godt i en skål, og hell de over på de to sylteglassene. Stapp rødkålblandingen godt ned i glassene, og fyll opp med juice. Supplér eventuelt med litt vann hvis kålblandingen ikke er helt dekket av juicen.

Avslutt med et sammenfoldet kålblad eller tjukke skiver av rødbeter som "lokk" til å holde rødkålen nede i juice/saltlaken. Legg en liten kopp eller en stein øverst slik at innholdet ligger i spenn - sørg for at alt er dekket av juicen slik at det ikke kommer oksygen til kålen. Lukk sylteglassene.

Oppbevar kålen ved stuetemperatur for å gi fermenteringen gode vilkår.

De første fem-seks dagene skal du åpne glassene en gang daglig for å lette overtrykket. Under fermenteringen dannes karbondioksid som skal slippes ut.

Etter cirka to uker er fermenteringen av rødkålen ferdig - al dente i konsistens og med en fantastisk smak. Nå kan rødkålen holde seg i flere måneder, konsistensen vil bare bli litt mykere med tida.

Derfor er fermentering av rødkål et sunt alternativ

Tradisjonelt koker vi rødkål til det ikke er så mye igjen av vitaminer og andre sunne ting, og så tilsetter vi eddik og sukker. Ikke noe av det gavner helsen din noe særlig. Som om ikke det var nok, så gjør eddiken også livet surt for julerødvinen.

Fermentert rødkål er raskt å lage, rundere i smaken og kan brukes som tilbehør til de fleste vinterretter, på leverpostei og mye annet godt. Og så er den full av probiotiske bakterier (melkesyrebakterier) som er bra for tarmene dine og immunsystemet.

LES OGSÅ: Så sunt er rødkål

Oppvarming av fermentert rødkål

Spis fermentert kål som den er eller lun den skånsomt - så overlever de fleste bakteriene fra fermenteringen. Slik gjør du:

Kok opp litt økologisk drue- eller solbærsaft. Ta gryten av varmen, og bland i den fermenterte rødkålen. La den trekke i fem-ti minutter. Denne metoden vil avrunde smaken litt.

Kilde: Opmskrift m.m levert av bactibalance.dk

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: