En dynamisk duo: Rødt kjøtt + grønnkål.

Mat for mannfolk

Mangler du jern, kan du trene som besatt uten å oppnå noe som helst. Det problemet unngår du med dette maskuline måltidet, grillet biff og grønnkålsalat.

28. oktober 2013 av Martin Kreutzer. Opskrift: Mads Persson.

Når du har satt til livs dette måltidet, kan du glede deg over å ha dekket rundt halvparten av dagsbehovet for jern. Det skyldes først og fremst storfekjøttet, som er en av naturens virkelig gode jernkilder.

Særlig hvis du trener mye, bør du sørge for å få i deg rikelige mengder av dette mineralet. Ved kondisjonstrening kan du nemlig øke blodvolumet betydelig og dermed få kroppen til å transportere mer oksygen til musklene. Men kroppen trenger mye jern for å øke blodmengden. Får du ikke det, kan du trene som en verdensmester uten å flytte formen en millimeter.

Hvis du løper mye, trenger du ekstra mye jern. Undersøkelser viser nemlig at føttenes mange slag mot underlaget ødelegger de røde blodlegemene i blodkar som ligger rett under huden. Det øker behovet for jern, som helst bør erstattes gjennom mat som dette. Som tilbehør kan du spise den vitaminrike grønnkålsalaten for å hjelpe kroppen med opptaket av jern.

Grillet biff og sprø grønnkålsalat (til 4 personer)

Ingredienser: 4 stykker storfekjøtt, helst filet eller annet magert kjøtt Ca. 8 blader strimlet rå grønnkål, uten stilk 1 håndfull hasselnøtter, lett ristet 1 eple i terninger 1 rødløk, finhakket 8 ss matfløte 1 ss hvit balsamico 1 knivsodd hvit pepper Saften av én sitron 1 ts akasiehonning 1 ss olje til steking 1 kvist rosmarin 2 fedd hvitløk

Slik gjør du:

1. Start med salaten, hvor du blander grønnkål, hasselnøtter, eple og rødløk i en dressing av fløte, balsamico, pepper, sitronsaft og honning. Salaten kan godt være dryppende våt av dressingen.

2. Varm oljen i en tykkbunnet stekepanne, og stek kjøttet sammen med en rosmarinkvist og et par hvitløkfedd for å gi smak.

3. Tilpass steketiden etter tykkelsen på kjøttstykkene og egne preferanser. Men begynn alltid med sterk varme, og skru deretter ned etter hvert.

4. Server biffene, ev. smurt med hvitløk og rosmarin, sammen med den friske grønnkålsalaten. Poteter eller andre rotgrønnsaker passer perfekt som ekstra tilbehør.

En dynamisk duo: Rødt kjøtt + grønnkål

Det er ikke mye mat som er mer maskulin enn en god og saftig biff. I tillegg til å smake godt og bidra med muskeloppbyggende proteiner, er det røde kjøttet også en førsteklasses jernkilde. Det som gjør nettopp dette mineralet så spesielt, er at det er avgjørende for kroppens evne til å transportere oksygen til musklene. Jernet som finnes i kjøtt kalles hemjern. Det har en struktur som gjør det lett for kroppen å ta det opp og benytte det til produksjon av røde blodlegemer. For å sikre optimal utnyttelse av jernet i kjøtt har vi også sørget for en god porsjon grønnkål. Kålens sterkeste side er det høye innholdet av C-vitamin, som blant annet fremmer opptaket av jern.

Les mer om retten

Hasselnøtter har ord på seg for å virke fetende, men det er ikke noe problem når kjøttet er magert. Nøttene bidrar blant annet med sunt fett og ditto kostfiber. Fløte Det er ikke mange år siden forskerne nærmest fikk angsthikke av fete meieriprodukter. I dag vet vi at moderate mengder mettet fett er harmløst for kretsløpet. Du kan trygt piffe opp salaten med litt matfløte.

Næringsinnhold

Energi 694 kcal Protein 46,2 g Karbohydrat 72,1 g – andel kostfiber 10,2 g Fett 26,9 g

Beregningen er basert på at du som mann spiser 1/3 (inkl. 300 g poteter) av hele måltidet, som er tilpasset en familie med to voksne og to barn.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: