© Jakob Helbig.

Den perfekte restitusjonspizza

De fleste av oss får vann i munnen når pizzaen kommer på bordet. Her får du oppskrift på en pizza du trygt kan kose deg med når du skal restituere etter trening.

5. oktober 2015 av Martin Kreutzer. Oppskrifter: Simon Weisdorf.

Den italienske klassikeren nytes ofte med litt dårlig samvittighet. Nå kan du glemme all skyldfølelse – denne pizzaen er den optimale restitusjonsmat.

Bunnen Lag bunnen av fullkornmel. Det inneholder 2–3 ganger så mye vitaminer og mineraler som vanlig hvetemel, og spesielt jern og magnesium, som kroppen trenger etter trening.

DEIG TIL TRE GROVE PIZZABUNNER:

 • 3 dl kaldt vann
 • 10 g gjær
 • 1 ss olivenolje
 • 400 g hvetemel
 • 100 g grov sammalt hvete
 • 1 ts havsalt

Rør ut gjæren i vannet. Tilsett olje, mel og salt. Elt godt, og sett deigen til heving i romtemperatur i en time. Elt deigen igjen, del den i tre, dekk med plastfolie og etterhev i ca. 15 min. Kjevle ut deigen, smør på tomatpuré og stek ved 250 °C i ca. 10 min. De øvrige ingrediensene legges på den nystekte bunnen.

Tomatpuré Det er store mengder styrkende lykopen i tomatene, så smør bunnen med et tykt lag tomatpuré. Akkurat som andre antioksidanter hjelper lykopen immunforsvaret slik at du blir mindre utsatt for forkjølelse i den sårbare perioden etter en hard treningsøkt.

Parmesan Styr unna billig pizzaost. Det er ofte dårlige blandingsprodukter hvor osten er blandet med usunne fettstoffer og andre tilsetningsstoffer. Skiver av høvlet parmesan er et genialt alternativ fordi parmesan tilhører de mest proteinrike ostetypene.

Bresaola Etter hard trening er bresaola, som er saltet, lufttørket oksefilet, et godt valg på pizzaen. Alternativt kan du ta magert, malt storfekjøtt. Oksekjøttet inneholder mye proteiner og jern, som er viktig i restitusjonsfasen. Andre alternativer kan være kokt kylling.

Rucola Den bitre smaken avslører at det er mange styrkende plantestoffer i denne kraftfulle salaten. Stoffer som hjelper immunforsvaret med å beskytte og bygge opp ødelagte ledd, sener og muskler i timene etter trening.

Tomat Legg gjerne store tomatskiver på pizzaen. Akkurat som tomatpureen inneholder de mye lykopen, som styrker immunforsvaret. Samtidig får du mye C-vitamin, som blant annet gir sterke sener og ledd, bedrer immunforsvaret og hjelper kroppen med jernopptaket.

Pesto Drypp gjerne godt med pesto på pizzaen. Den gir smaken et løft og inneholder mye basilikum, som virker antiseptisk. Det kan for eksempel bremse en begynnende forkjølelse.

GROV PESTO:

 • 1 potte frisk basilikum
 • 40 g pinjekjerner
 • 3 ss olivenolje
 • 2 fedd hvitløk
 • 75 g parmesanost

Rist og hakk pinjekjernene. Hakk basilikum og hvitløk fint. Riv parmesanen. Bland alt sammen med oljen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: